3 bin kişiyle CPT önüne

Yurt Dışı Haberleri —

Zübeyde Zümrüt

Zübeyde Zümrüt

  • KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, İmralı tecridine son verilerek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için 3 bin kişiyle CPT binası önünde 5 günlük nöbet eylemi başlatacaklarını, hukuksuzluğu teşhir edeceklerini açıkladı. 
  • Esbaşkan Zümrüt CPT önündeki eylem ile AK’ye İmralı hukuksuzluğunu hatırlatacaklarına dikkat çekerek, “Burada Avrupa Konseyi'ne görev düştüğünü hatırlatacağız… Avrupa Konseyi ile kimi görüşmeler olacak. Hazırladığımız dosyalar verilecek” dedi.

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), Avrupa'ki demokratik kurumlar, enternasyonalist gruplar ve dünyaca tanınmış isimlerin 10 Ekim 2023'te başlattığı "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası sürüyor. Kampanyanın ilk aşamasında, uzun yürüyüşler, Abdullah Öcalan'a kartpostal gönderilmesi ve kitap okuma gibi etkinlikler organize edildi. Kurdistanlılar ve Kürt Halk Önderi Öcalan’ın dostları Köln’de son yılların en görkemli mitingi ile ilk aşamayı tamamlamışlardı.

1 Mart'ta startı verilen kampanyanın 2’nci aşaması ise, kitlesel eylem ve etkinliklerle sürüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 21 Mart Newrozu’nun ardından Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’da her iki talep dile getirildi. "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” hamlesi kapsamında yeni planlamayı Mezopotamya Haber Ajansından, Esra Solin Dal’a değerlendiren KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, 15-19 Nisan tarihleri arasında Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) ve Avrupa Konseyi (AK) önünde 3 bin kişiyle 5 günlük oturma eylemi başlatacaklarını anlattı.  

Tecrit bitinceye kadar eylem 

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın dostlarının öncülük ettiği hamlenin ikinci aşamasının kitlesel eylemlerle devam edeceğine dikkat çekti. "Ağırlaşan tecridin kırılmasına dönük eylem ve etkinlikler kesintisiz devam edecek" diyen Zümrüt, sonuç alana kadar farklı eylem ve etkinlikleri sürdürmeye devam edeceklerini söyledi. Eşbaşkan Zümrüt, "Hamleyi başlatırken de bir zaman dilimini koymadık. Abdullah Öcalan özgürleşinceye kadar ve tecrit politikaları son buluncaya kadar eylem ve etkinliklerimiz sürecek" diye kaydetti.  

Kadınlar ileriye taşıdı

Zümrüt, kampanyanın ikinci aşamasına işaret ederek, "Kadınlar, 8 Mart’ta Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü şiarıyla iradelerini ortaya koydular. Kadınlar alanlarda ‘Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü benim özgürlüğümdür’ dedi. Newroz'da halk, ağırlaşan tecridi kırma, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü esas alarak alanlara aktı" şeklinde konuştu. 

İmralı duvarlarını parçalayabiliriz 

Kampanyanın halk tarafından sahiplenildiğini söyleyen Zümrüt, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 25 yıldır tecrit altında tutulması Kürt halkı açısından artık kabul edilebilir bir durum değildir. 8 Mart ve Newroz'da tecride karşı çıta yükseltildi ama bu çıtanın daha çok yükseltilmesi gerekiyor. İmralı duvarlarını yıkma hedefimiz var.  Bundan sonraki mücadelemiz Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün örgütünü oluşturmaktır. Hamlenin ikinci aşamasında kendi öz gücümüzü, örgütlülüğümüzü sağlarsak İmralı tecridinin duvarlarını parçalayabiliriz" ifadelerini kullandı. 

 3 bin kişi CPT önünde olacak 

Kampanya kapsamında 15-19 Nisan tarihleri arasında 3 bin kişiyle CPT önünde oturma nöbeti başlatacaklarını aktaran Zümrüt, "Burada Avrupa Konseyi'ne görev düştüğünü hatırlatacağız. Bizim burada yapacağımız eylem önemlidir. 3 bin kişiyle CPT’nin önünde 5 günlük bir oturma eylemini gerçekleştireceğiz. Bunu gerçekleştirirken de Avrupa Konseyi ile kimi görüşmeler olacak. Hazırladığımız kimi dosyalar verilecek. Bu dosyaları sunarken İmralı Adası'nda yaşanan hukuksuzluğu, Avrupa Konseyi'nin görmesi ve gerekeni yapması konusunda taleplerimiz olacak. Özellikle Türkiye’nin yapmış olduğu hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını istiyoruz. CPT’nin İmralı’da yaşanan işkence sistemine göz yummaması ve derhal İmralı'ya gidip elde ettiği raporları kamuoyuyla paylaşmasını istiyoruz. Bunun tüm altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yapacağımız 5 günlük nöbet vereceğimiz mesaj açısından çok önemlidir" şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ

 

* * *

Yasalarınıza sadık kalın

Özgürlük Nöbeti’nin 615. haftasında nöbeti devralan Kiel Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyelerinden oluşan grup, Avrupa Birliği’ne “Çıkardığınız o yasalara sadık kalın” çağrısı yaptı. Kürt gençlerine dönük mesajlarında ise “Önderliğimizi fiziki olarak özgürleştirebilmek için bu yıl ne gerekiyorsa yapmalıyız” vardı.

Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin 25 Haziran 2012 tarihinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde başlattığı Özgürlük Nöbeti 12’inci yılında devam ediyor. Avrupa kurumlarının (AK, AP, CPT ve AİHM) buluştuğu ortak noktada devam eden eylemi, yeni haftasında Almanya’nın Kiel kentinden gelen yeni grup devraldı. Kiel Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyelerinden oluşan grupta Agit Ural, Medine Ural, Abdullah Yılmaz ve Şiyar Yılmaz yer alıyor.

Grupta yer alan Agit Ural, Strasbourg’da 17 Aralık 2018 tarihinde siyasetçi, avukat, gazeteci ve aktivistlerden oluşan 14 kişinin başlattığı açlık grevi grubunda yer almıştı. “Önderimizin doğum günü 4 parça Kurdistan’a kutlu olsun” diyen Agit Ural, İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı da kutladı. 2018’de gerçekleştirdikleri açlık grevi eylemini hatırlatan Ural: “Bazı sonuçlar alsak da istediğimiz şekilde olmadı. İyi bir sonuç alabilmek için içinde bulunduğumuz 2024 yılı önemli. Bir direniş yılıdır. Önderliğimizi fiziki olarak özgürleştirebilmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız.”

“Avrupa Parlamentosu’na sesleniyoruz. Çıkardığınız o yasalara sadık kalın” diyen Ural: “Gündeme getirdiğiniz insan hakları sadece ve sadece kağıt üzerinde kalıyor, pratikte uygulamıyorsunuz. Avrupa gençliğimiz de seslerini yükseltmeli, birliğini, örgütlülüğünü büyütmeli ki sonuç alabilelim, Önderliğimizi zindandan çıkarabilelim. Cılız bir ses, bir eyleme katılıp diğerine katılmamakla bir sonuç elde edemeyiz.” STRASBOURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.