KON-MED’de ara dönem maratonu

Yurt Dışı Haberleri —

KON-MED kongre/foto:Deniz Babir

KON-MED kongre/foto:Deniz Babir

  • Almanya Kurdistanlı Demokratik Topluluklar Konfederasyonu’na (KON-MED) bağlı 5 federasyon ile 60 meclis ve komün ara dönem toplantıları sürecine başlıyor. Tüm toplantıların sonucunda ise 23 Haziran’da konfederasyon (KON-MED) ara dönem toplantısı yapılacak.
  • KON-MED Eşbaşkanı Ruken Akça ara dönem toplantıları için  “Almanya’da Kürt nüfusu gittikçe çoğalmakta. Meclislerimizin birinci derecede amacı da Kürtlere siyasal, sosyal ve kültürel alanda öncülük etmek” diyerek güçlü örgütlenme ihtiyacına dikkat çekti. Toplantılar halkın ihtiyaçlarını karşılamak için eksikleri tamamlayacak. 
  • Almanya’da güçlü bir örgütlülük için iki yılda bir yapılan toplantıların yeterli olmadığına dikkat çeken Eşbaşkanı Kerem Gök: “Ara dönem toplantılarının yapılması ilk olması açısından çok önemli. Tüm yönetimlerimiz kendisini gözden geçirecek. Eksiklerimizi tamamlayarak güçlü bir yönetim oluşturmak istiyoruz”

SAİT ÖZTÜRK

KON-MED’e bağlı tüm federasyon ve meclisler şimdiye kadar yılda bir kongrelerini yapıyordu. Ancak geçen yılki KCDK-E kongresinde iki yılda bir kongre ve bir ara dönem toplantısı yapma kararı alındı. Bu karara istinaden KON-MED’e bağlı federasyon ve meclisler bu yıl ilk defa kongre yerine ara dönem toplantılarını yapacak. KON-MED Eşbaşkanı Ruken Akça bu kararın alınmasının birkaç gerekçesi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Almanya’da Kürt nüfusu gittikçe çoğalmakta. Meclislerimizin birinci derecede amacı da Kürtlere siyasal, sosyal ve kültürel alanda öncülük etmek. Fakat bu konuda meclis yönetimine seçilen arkadaşlar bir yıl içinde ihtiyaçlara cevap olma konusunda çok eksiklik yaşıyordu. Bir yıllık zaman zarfında meclis yönetimi olarak kendi içerisinde örgütlemeyi ancak yapabiliyor, tecrübe kazanabiliyordu. Bu amaçla iki yılda bir kongrelere gidilmesi kabul gördü. İki yıllık zaman içerisinde meclis, gördüğü eksiklik ve yetmezlikleri ara dönem toplantıları ile tamamlayarak ikinci yıl daha aktif bir pratik çalışma ile halkımızın ihtiyaçlarını karşılayacaktır.”

 

KON-MED Eşbaşkanları Kerem Gök ve Ruken Akça 

 

İlk olması açısından çok önemli

KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök ise bu yılki ara dönem toplantılarının nasıl yapılacağına ilişkin olarak şunları söyledi: “Bu yılki ara dönem toplantılarının yapılması ilk olması açısından çok önemli. Kurdistan’daki savaş, siyasetimizi çok etkilemekte. Bu dönem halkımız sürekli eylemlerde oldu. Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönem de çok yoğun olacak. Bu amaçla bu ara dönem toplantılarında tüm yönetimlerimiz kendisini gözden geçirecek. Eksiklerimizi tamamlayıp güçlü bir yönetim oluşturmak istiyoruz.

Dört parça Kurdistan’ın temsili

Bir diğer konu ise, inşa sürecindeyiz yeniden inşayı pratikleştirmemiz, sistemin paradigmasını oluşturmamız gerekiyor. Bu da güçlü meclis ve komünler ile olacaktır. Meclislerimize dört parça Kürtlerin bütün renklerini de katacağız. Bir bütünen toplumun tüm ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kendisini yenileyen ve örgütleyen bir meclis oluşturmayı esas alacağız. Kültür, sanat, edebiyat, inanç, dil ve benzeri çalışmalar hedefimiz olacak. Bunu da komisyonlar şeklinde örgütleyeceğiz. Sosyal, kültürel ve siyasal anlamda halkımızın tüm ihtiyaçlarına en güçlü cevap olacak projelerle yeni döneme gireceğiz.”

Tanınmak için üye sayısı artmalı

Meclislerin üyelik çalışmasını güçlendirmek amacıyla yeniden çalışma yürüteceklerini söyleyen Ruken Akca, “Meclis ve komünlerin vazgeçilmez en önemli çalışması üyelik çalışmasıdır. Çünkü bir kurumun güçlü olması, iyi bir diplomasi yapması, var olan üyeleriyle direkt bağlantılı. Bizler Almanya’da yaşıyoruz, tüm meclislerimiz bulunduğu kentte hem genel hem de özel olarak diplomatik çalışma yürütmek zorunda. Kurumlar ile ilişki geliştirmek, dostluk kurmak, Kurdistan’daki gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmak, var olan yasalardan faydalanmak istiyorsak resmi üyemi sayımızın çok olması önemli. Bu ara dönem toplantısında bu da önemli bir gündemimiz olacak” diye konuştu.

Kadınlar ve gençlere projeler

Kadınlara ve gençlere yönelik çalışmaların meclislerin öncelikli çalışmaları olduğunu dile getiren Ruken Akca ,“Kadın ve gençlik olmazsa olmazımızdır. Kadınlara yönelik jineoloji eğitimlerini genişleteceğiz. Saz, entegrasyon, dikiş-nakış kursları, resim kursları ve benzeri projelerimiz var. Onları daha güçlü kılacağız. Gençlik ve çocuklarımıza yönelik de projelerimiz de var. Onları kültürümüzle büyütmek spor, tiyatro, farklı kültürel çalışmaları ile meclislerimizde eğitmek hedefimiz’’ dedi.

2 milyon Kürt var, tanıyın

Alman devletinin Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikalarına karşı hukuksal anlamda mücadelelerini güçlendireceğini söyleyen Kerem Gök ise son olarak şunları belirtti: “Kurumsal olarak her zaman esas aldığımız diyalogtur. Bizi bizden dinlemelerini istiyoruz başkasından değil. Tüm kamusal alanda Alman toplumu başta olmak üzere tüm halklar ile diyalogumuz çok iyi. Maalesef devletler arası çıkar ilişkilerinden dolayı birçok konuda sıkıntı yaşıyoruz. Bildiğiniz gibi bir yasak var. Bu yasaktan dolayı bizi şiddet taraftarı, bozguncu vb. bir kurum olarak yansıtmaya çalışıyorlar. Bu konuda ciddi anlamda zorlanıyoruz. Tüm çalışmalarımızı Alman yasalarının öngördüğü sınırlar çerçevesinde yapıyoruz. Yasaları esas alıyoruz. Almanya’da yaşıyoruz, Alman ekonomisi, eğitim, sağlık yani kısacası var olan ve olacak olan tüm sorunlar, Alman toplumunu ilgilendirdiği gibi bizi de ilgilendiriyor. İki milyonu aşkın Kürt, Almanya’da yaşıyor. Az bir rakam değil. Maalesef bunların tümü çıkar politikalarına kurban edilmekte. Demokratik yasalar çerçevesinde politikamızı güçlendirmek, entegrasyona güçlü katkı sunmak ve yasağın kaldırılması yeni dönem çalışmalarımızın da başında gelecek.”

 

* * *

Hafta sonu başlıyor

Ara dönem toplantıları bu hafta sonu itibarıyla başlıyor. Şimdilik tarihleri netleşen yerler şunlar:

HEIDENHEIM: 07.04.2024

BIELEFELD: 07.04.2024

KASSEL: 07.04.2024

AACHEN: 14.04.2024

SIEGEN: 14.04. 2024

LIMBURG: 21.04.2024

WUPPERTAL: 21.04.2024

NÜRNBERG: 28.04.2024

HAMBURG : 28.04.2024

LÜBECK: 28.04.2024

SAARBRUCKEN: 28.04.2024

WALSRODE: 01.05.2024

MÜNİH: 05.05.2024

BENSHEIM: 05.05.2024

MANNHEIM:05.05.2024

KIEL: 05.05.2024

STUTTGART: 05.05.2024

GIESSEN: 05.05.2024

FRANKFURT: 05.05.2024

DARMSTADT: 12.05.2024

AURICH: 12.05.2024

KÖLN: 12.05.2024

HILDESHEIM: 12.05.2024

HANAU: 12.05.2024

KAWA FEDERASYONU: 19.05.2024 (Darmstadt)

FED-MED: 09.06.2024 (Düsseldorf)

FED-GEL: 12.05.2024

FED-DEM 26.05.2024

KON-MED: 22-23.06.2024

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.