Belçika’da ülkücü provokasyon

Yurt Dışı Haberleri —

Provokatörler Kürtlerin evini yakmaya çalışırken

Provokatörler Kürtlerin evini yakmaya çalışırken

  • Belçika’nın Hasselt kentinde Newroz kutlamasından dönen aileye saldıran ülkücüler, 40 kişiyi diri diri yakmak istedi. Polisin gaz ve basınçlı su ile dağıttığı Türk faşistleri, mahallelere dağılıp Kürtlere saldırdı. Kentin huzurunu bozan ithal ırkçılara Kürt toplumu sert tepki gösterdi. 

Belçika’nın Liege kentinde yapılan Newroz kutlamalarından dönen Kürt aileler, Türk ırkçılarının saldırısına maruz kaldı. 
Araçları ile evlerine dönen Kürtler Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde Türk faşist grupların saldırısına uğradı. Araçları taşlayan ve insanlara saldıran Türk ırkçılar kutlamadan dönenlerin sığındığı bir evi yakmaya çalıştı. Evi içindeki çocuklarla birlikte yakmaya çalışan ülkücü gruplara gaz ile müdahale eden polis ikinci bir Madımak katliamını önledi. Faşist saldırı sonrası yaşanan olaylarda biri ağır 6 kişi yaralandı. Belçika polisi olaylarla ilgili 1 kişinin tutuklandığını ve bir kaç kişinin de göz altında olduğunu açıkladı.  

Araçları tahrip ettiler
Belçika medyası, aralarında DAİŞ ve Türkiye saldırılarından sonra Rojava’dan Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan ailelerin de olduğu bir grubun, Pazar günü Leuven (Liege) kentinde düzenlenen Newroz kutlamasından dönerken saldırıya uğradığını haber yaptı. Saldırıya uğrayan ailenin Efrînli olduğu belirtiliyor. Belçika kamu yayıncısı VRT Nws muhabiri Kerlijne Everaeti konvoy halinde evine dönen Kürtler için, "Burada biraz meydan okuyan bir tavırla dolaştılar, Türk mahallelerinde bayraklar dalgalandırdılar" diyor. Kutlamanın ardından konvoy halinde Heusden-Zolder’de bulunan evlerine dönen bu grup ile ülkücü faşistler arasında gerilim yaşandı. Gerilim ile birlikte Kürtlere hakaret etmeye başlayan Türk azınlık mensupları araçları taşladı. Sosyal medya üzerinden örgütlenerek planlı bir saldırı başlattı. 

Faşistler sosyal medyada örgütlendi
Sosyal medya üzerinden saldırıları organize eden ülkücü-faşist gurupların çağrısı üzerine kente gelen Türk azınlığa bağlı ırkçılar provakasyonun büyümesine sebep oldu. Belçika devleti bölgeye, hava destekli kalabalık bir polis gücü yönlendirmek zorunda kaldı. Sokaklarda Kürt bireylerine saldırılar ile başlayan ülkücü kışkırtma Kürt evlerine pogroma dönüşmeye başladı. Federe Kurdistan Bölgesini ve Kürt sembollerini yakan saldırganlar evin kapı ve pencerelerini kırarak eve girmeye çalıştı. 
Saldırıya katılan ve organize edenlerin fotoğraflarını paylaşan Kürt hesapları sorumluların tespit edilerek Belçika makamlarına bildirilmesi ve yargılanması çağrısı yaptı. 

İkinci Madımak önlendi
İçerisinde çocukların ve kadınların bulunduğu bir konutu hedef alan yüzden fazla Türk ırkçısı evi içindekilerle bilikte yakmaya kalktı. 40 kişinin bulunduğu evin önünde toplananlar ülkücü işaretleri yapıp tekbir getirerek eve saldırdı. Yakılmak istenen eve ulaşan Belçika polisi faşist gruba dağılmaları yönünde çağrı yaptı. Polisin dağılın çağrısına saldırarak cevap veren grup ırkçı sloganlar ile eve saldırmaya yeltenince gazlı müdahale gerçekleşti. 
Sıkıştırıldıkları evde yakılma tehlikesi yaşayan ailelerin çağrısı ile bölgeye giden bir grup Kürt genci olayların bir trajedi ile sonuçlanmasını önledi. Kürtler polise yardımcı olunması ve adaletin sağlanması çağrısı yaptı.  

Irkçılarla Kürtler çatıştı
Geçe 23:00 sularına kadar süren saldılar hakkında VRT’ye konuşan Houthalen-Helchteren (Vooruit) Belediye Başkanı Alain Yzermans,  "Haber sosyal medya da dahil olmak üzere hızla yayıldı” diyerek Türk ırkçılar ve Kürt gençleri arasındaki gerilimin bir kaç mahalleye sıçradığını açıkladı. Çok sayıda saldırgan huzur içinde evletine dönen Kürtlerin arabalarının  camlarını kırdı, Kürt sembollerini yaktı ve sokakta insanları darp etti. Kentin sokaklarında devriye oluşturan polis helikopter ve bir tazyikli su kullanmak zorunda kaldı. 

1 kişi tutuklu, gözaltılar var
Türk ırkçı grubun provakasyon yaratıp ardınan evlerine dönemsi ile gece yarısından önce olaylar duruldu. Bir kişinin tutuklu olduğunu ve faillerin aramasının sürdüğünü açıklayan CARMA polis bölgesinden Vicky Flossy, "Polis halen diğer olası şüphelileri tespit etmek için kamera görüntülerini inceliyor," dedi. "Biri ağır olmak üzere en az altı kişi yaralandı, ancak bu sayı artabilir." BRÜKSEL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.