Kürt’ün sabrı taştı

Yurt Dışı Haberleri —

  • Belçika’da Türk ırkçı yapılanmaların organize bir saldırı ile bir kaç aileden oluşan 40 kişilik bir Kürt grubu yakma girişimi protesto ediliyor. Belçika’da başlayan ülkücü tetiş olayları, Belçika, Almanya, Fransa, Avusturya ve İsviçre’de Kürtleri geniş çaplı protesto yapmaya mecbur bıraktı.
  • Heusden-Zolder de yaşanan ırkçı saldırının duyulması ardınan sokaklara çıkan Almanlar ve Kürtler hükümete önlem al çağrısı yaptı. FCDK-KAWA Federasyonu Eşbaşkanı Mehmet Çoban, “Türk devletinin faşistleri Belçika’da bir kez daha kirli ve barbar yüzünü gösterdi” dedi.

Belçika’da Türk ırkçı yapılanmaların Newroz kutlamalarından dönen Kürt ailelere saldırması ile başlayan ülkücü tetiş olayları, Belçika, Almanya, Fransa, Avusturya ve İsviçre’de Kürtleri geniş çaplı protesto gösterileri yapmaya mecbur bıraktı. Bozkurt ve ülkücü adı altında yapılanan ırkçı kriminal odaklara karşı duyarlılık çağrıları yoğunlaşırken Belçika’dan suçuların cezalandırılması istendi.

Avrupa’da yaşayan Kürt halkı, Belçika’nın Limburg bölgesine bağlı Heusden-Zolder ilçesinde bir Kürt ailenin, Türk ırkçıları tarafından saldırıya uğrayarak yakılmaya çalışılmasına karşı sokaklara çıktı. İlçede yaşayan faşist Türk çetelerinin mahalle terörü sürerken, Avrupa’nın birçok ülkesinde olayın duyulması sonrası kitlesel protesto gösterileri düzenleniyor.

Almanya’ya ‘önlem al’ çağrısı

Almanya’nın Leipzig, Frankfurt, Giessen, Darmstadt, Stuttgart ve Kassel kentlerinde ırkçı saldırı haberlerinin duyulması ardından protesto gösterilerine başlayan Kürtler, ismi uyuşturucu ticareti, kara para aklama, fuhuş ve cinayetlerle anılan MHP’nin kriminal örgütü Bozkurtlar’ın yasaklanmasını istedi. Yapılan gösterilere çok sayıda Alman ve Kürt katılırken ırkçılığa tolerans gösterilmeyeceği vurgulandı. Almanya’nın merkezi meydanlarında yapılan gösterilerde atılan sloganlarda azmettirici işaret edildi, ”Erdoğan çeteleri defol”, “Kahrolsun Erdoğan.” Türk devleti ve hükümetinin ırkçı politikalarının Avrupa’yı karıştırdığına dikkat çekildi.

Kürtler ve dostları, Giessen kentinde yaptıkları gösteride dayanışma ve birlik mesajları verdi. Protesto etkinliğine, Giessen ve çevresinden gelen Kürt toplumu temsilcileri, Alman vatandaşları ve sivil toplum örgütleri katıldı. Yapılan konuşmalarda, Belçika’da artan saldırıların kabul edilemez olduğu vurgulandı. Almanya’da yaşayan Kürtlerin ve diğer azınlıkların güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtirken, Alman hükümetinden ve uluslararası toplumdan bu tür saldırıları kınamalarını ve önlem almalarını istedi.

Darmstadt Luisenplatz’ta yapılan protesto eyleminde Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi’nin (KCDK-E) bildirisi Almanca dilinde okundu. FCDK-KAWA Federasyonu Eşbaşkanı Mehmet Çoban, “Türk devletinin faşistleri Belçika’da bir kez daha kirli ve barbar yüzünü gösterdi. Bu, gerçekleşen ilk saldırı değil; herkes biliyor. Böyle insanlıkla bağdaşmayan saldırılarla Kürt halkını yıldıramazlar” diye konuştu.

Kassel'de Tevgera Ciwanên Şoreşger ve İnternatinalisische Jugend, Belçika’da faşistlerin Kürtlere saldırısına karşı alanlara çıktı. Sloganlar atarak şehrin meydanlarında yürüyen gençler, "Kürt gençleri olarak buradayız, sessiz kalmayacağız" mesajını verdi.

Stuttgart merkezindeki Kobanê Platz'da (Schlossplatz) bir araya gelen Kürt gençleri ırkçı saldırıyı protesto etti. Döviz ve flamalarla Stuttgart caddelerinde yürüyüş yapan yüzlerce genç “İntikam", "Kahrolsun faşizm”, “Bijî Serok Apo" , “Kürtler burada faşistler nerede?"sloganları atarak 5 kilometrelik mesafe katetti.

Hamburg’da Hachmannplatz’tan Gansemarkt’a kadar yürüyen Kürt ve enternasyonalist gençler, “Hamburg’dan Rojava’ya faşizme karşı” ve “Rabe” (Ayağa kalk) pankartı ile kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Çerxa Şoreşê marşını seslendiren gençler, “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Faschist Türkei” sloganları attı.

 

 

Demokrasiyi koruyun

İsviçre’nin Lozan, Basel, Winterthur, Olten ve Bellinzona kentlerinde Belçika’da yaşanan ülkücü terör protesto edildi. Gösterilerde Avrupa’da huzur ve güven ortamını sabote eden Erdoğan iktidarı ve ırkçı Türk partisi MHP teşhir edildi. İsviçreliler Kürtler ile birlikte ırkçılığa karşı yapılan protesto gösterilerine katıldı. Kurdistan İşçi Partisi (PKK) bayraklarının açıldığı gösterilerde, "Bijî Serok APO", "Terörist Türkiye”, “Faşist Erdoğan” sloganları atıldı.

Winterthur Kürt Kültür Derneği Üyesi İbrahim Güner, saldırılarda Madımak benzeri bir katliamın amaçlandığını söyleyerek, "Demokratik değerlerin yaşanılır olduğu Avrupa'da Kürtlerin meşru ve haklı mücadelesine tahammül edemeyip katletmek istediler. Bizler Önder Apo'nun yarattığı ruh, Özgürlük Hareketinin dirayeti ve kararlılığı ile karar verdik; özgürlük davamızdan taviz vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Bellinzona kentinde Jinên Ciwanên Tekoşer (TekoJIN) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) öncülüğünde bir araya gelen anti-faşist Kürt gençleri AKP-MHP faşist çetelerinin Kürt ailelerine yönelik saldırısını protesto etti. TCŞ Üyesi Serhat Hacıoğlu, Belçika’da tekbir getirerek Rojavalı bir ailenin evinin ateşe verilmek istenmesinin alçakça bir saldırı olduğunu belirterek, “DAİŞ’in türevleri olan bu ırkçı, barbar, bozkurtçu Türkleri protesto ediyoruz” dedi. Hacıoğlu, “Avrupa devletlerini kendi değerlerine sahip çıkarak, bu ırkçı faşist anlayışları mahkûm etmesini, faşist Türk devletinin Avrupa'daki diyanet ve bir takım dernekler adı altında Kürtleri imha ve inkâr politikaları yürüten terörist organizasyonlarına karşı gerekli tedbir ve yaptırımlar geliştirmeye davet ediyoruz” çağrısı yaptı.

 

 

Apocular her yerde!

Türk ırkçılarına karşı Viyana’da gençler öncülüğünde yürüyen Kürtler ve dostları, "Faşizme geçit yok" ve "Apocular her yerde” dedi.

Kitle yürüyüşe başlamadan önce tüm Kurdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından Avesta Kadın Meclisi Üyesi Agirî Kobanê bir konuşma yaptı. Agirî Kobanê, “Avrupa’nın göbeğinde nasıl olur da böyle faşist ve ırkçı bir saldırı yapılır? Avrupa’nın göbeğinde bir katliama daha izin vermeyeceğiz. Kürt halkı bunu faşistlerin yanına bırakmayacak. Herkes sokaklara akın etmeli“ diye konuştu. Türk faşistlerinin yaşadığı Südtirolerplatz’da toplanıp Reumannplatz’a kadar yürümek isteyen halka polis izin vermeyip barikat kurdu. Polisin bu tutumunu kabul etmeyen Kürt halkı ve dostları “Çerxa Şoreşê” marşı ve “Bijî Serok Apo“, “PKK“, “Apocular her yerde” sloganları eşiliğinde barikatları yıktı.

Dünya için bir tehlikeli

Fransa devletinin “aşırı milliyetçi” ve “paramiliter” olarak tescil ettiği Türk ırkçı örgütü “Bozkurtların" Belçika’da bir Kürt aileyi yakma girişimine karşı Strasbourg kentinde gösteri düzenlendi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla düzenlenen protesto gösterisi Strasbourg garı önünde Kurdistan Özgürlük Şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ve “Kurdistan’da Türk faşizmini durdurun!” pankartının açılması ile başlandı.

Zin Kadın Meclisi adına Helena Dersim yaptığı konuşmada, Brüksel’de Kürtlere dönük faşist saldırının Türk devleti tarafından organize edildiğini söyledi. Dersim, “Türk devleti ve AKP–MHP faşist rejimi demokratik bir çözümdense sorunu savaşla çözmekte ısrar ediyor” dedi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına bir konuşma yapan Veli Tekiner ise, 2013 ve 2022’de Paris’te Kürtlere dönük geliştirilen iki katliama dikkat çekti. “Avrupa devletleri Türk faşizmine göz yumuyor” diyen Tekiner,  sözlerine “AKP–MHP faşizmi sadece Kürtler için değil dünya için bir tehlikedir” diyerek devam etti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.