“Çizgilerle Abdullah Öcalan’ın Hayatı” tanıtıldı

Dünya Haberleri —

Sean Michael Wilson - Foto: Hakan TÜRKMEN

Sean Michael Wilson - Foto: Hakan TÜRKMEN

  • Berlin’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 75. doğum gününde onun hayatını anlatan "Özgürlük Kazanacak" çizgi romanı tanıtıldı. Sözlerini Sean Michael Wilson’un yazdığı, çizimlerini Keko’nun yaptığı kitap 4 dilde basıldı.
  • Kürt Halk Önderi Öcalan ile görüşen ve Kürt halkının 40 yıllık dostu olan Estella Schmidt’in etkinliğe yolladığı mesajda kullandığı “Öcalan sadece Kürtler için değil tüm toplumlar için umut kaynağıdır” sözleri etkinliğe damgasını vurdu.

 

HAKAN TÜRKMEN / BERLİN
Ödüllü İskoç çizgi roman yazarı Sean Michael Wilson’un yazdığı, çizimlerini Keko’nun yaptığı 'Çizgilerle Abdullah Öcalan’ın Hayatı-Özgürlük Kazanacak' çizgi romanın tanıtımı 4 Nisan’da yapıldı. Etkinliğe yazar Sean Michael Wilson, Sinn Fein Avrupa Temsilcisi Martina Anderson, Unrast yayınevi temsilcisi Jörn Essig-Gutschmidt, PM Press/Kairos yayınlarından Andrej Grubacic, Uluslararası Öcalan’a Özgürlük İnsiyatifi üyesi Dr. Reimar Heider, Kürt siyasetçi Hatip Dicle, Dilek Öcalan ve Meyman Yayınları’ndan Hasan Kanireş konuşmacı olarak katıldı. Organizasyon Kürt Kadın Barış Bürosu Cenî, Unrast Yayınevi ve Uluslararası Öcalan’a Özgürlük Kurdistan’a Barış İnisiyatifi tarafından düzenlendi. 

Reimar Heider

Estalla’nın yolu Hüseyin Çelebi’yle kesişir
İlk olarak konuşan Reimar Heider, NATO’nun 4 Nisan tarihinde kurulduğunu ve aynı NATO’nun Nairobi’de 4 Nisan’da doğan Abdullah Öcalan’ı kaçırarak Türkiye’ye teslim ettiğini hatırlatarak, “NATO partneri Türkiye, Irak ve Suriye’yi işgal ediyor” dedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Jin Jiyan Azadî” felsefesinin Kurdistan’dan dünyaya yayılan bir felsefe haline geldiğine işaret eden Heider kitabın anlatıcısı Estella Schmidt’ten şöyle bahsetti: “Estella 1985 tarihinde Hüseyin Çelebi’yi tanıdıktan sonra Abdullah Öcalan ile görüşmek için Lübnan’a ziyaret gerçekleştiren ilk uluslararası heyet içerisinde yer aldı. Kürtlerin ve Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele sürdürüyor ki kitabın başında da görüleceği gibi romanda onun anlatımlarından yola çıkılıyor.”

Hatip DİCLE

Tüm toplumlar için umut kaynağı
Konuşmacılardan Kürt siyasetçi Hatip Dicle ise Öcalan’ın doğum gününü kutlayarak başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “31 Mart seçimlerinde büyük zaferler kazanıldı, emeği geçen herkesi kutluyoruz. Türk devletinin amacı zor kullanarak farklı dil, kültür ve etnik toplulukları Türkleştirmek, asimile etmek ve statüsüz bırakmaktı. Tüm silahlı ayaklanmalar bastırılsa bile 29. Kürt isyanı 50 yıldır bastırılamadı ve bu isyanın Önderi Abdullah Öcalan’dır.” Hatip Dicle, Öcalan’ın barış çabalarına rağmen Türk devletinin red ve inkar politikasında ısrar ettiğine değinerek, “Aradan geçen süre bizlere tekrar barışın ne kadar elzem olduğunu gösterdi” dedi
Politik aktivist, Kürt halkının 40 yıllık dostu Estella Schmidt sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamadı. Etkinliğe yolladığı mesajda “Öcalan sadece Kürtler için değil tüm toplumlar için umut kaynağıdır” sözlerini kullandı.

Sean Michael Wilson

Çizgi romanın yazarı: Kolektif bir çalışma oldu
Çizgi romanın yazarı Sean Michael Wilson da kitap hakkında bilgi vererek, “Demokratik Konfederalizm sadece Kurdistan için değil tüm dünya için geçerli” dedi. Kitabın oluşum sürecini anlatan Wilson “Kolektif bir çalışma oldu. Sadece bir kişinin çalışması değildi. Birçok kişinin emeği geçti. Bir klibin yayınlanması için milyonlarca dolar para harcanıyor ama bu romanın yazılması bir emeğe dayandı. Şu ana kadar 40 kitap yazdım ama bu kitabın Kürtçeye çevrilmiş olması ayrıca önemli. Benim yanlış yaptığım yerleri Uluslararası Abdullah Öcalan'a Özgürlük-Kurdistan'da Barış İnisiyatifi düzeltti. Kitaba Öcalan’ın doğum yeri Amara’dan başlıyoruz. Kitapta Öcalan’ın dünya görüşünün Amara’da şekillendiğini görüyoruz.” 

Öcalan’ın fikri hayat buldu
Kitaptaki farklı karakterler hakkında da bilgilendirmede bulunan yazar Wilson “Kitapta çok farklı tonlar bir kaç kahraman üzerinden anlatılıyor. Sürekli bir ciddiyet yok, eğer olsa insanlar okurken sıkılabilir. Birinci bölüm Öcalan’ın çocukluğuna odaklanıyor. Kitapta elbetteki Rojava devriminde kadının rolünü de işledik. Kadınlar Rojava’da yaşamın her alanında. Savunmada, hastanede, eğitim birimlerinde vb. O nedenle Öcalan’ın fikirleri orada yaşam buldu” dedi.

Jörg Essig-Gutschmidt

Öcalan’ın özgürlüğü bizler için önemli
“Özgürlük Kazanacak” çizgi romanının Almanca edisyonunu basan Unrast Yayınevinden Jörg Essig-Gutschmidt ise Unrast’ın kolektif bir yayınevi olduğuna dikkat çekerek, “Solcu kitapları, toplumsal hareketlerle ilgili kitapları basıyoruz. Adil bir yaşam bizim amacımızdır. Nelson Mandelan’ın serbest bırakıldığında söylediği ‘yeryüzünde tek bir siyasi tutsak olduğu müddetçe ben özgür değilim’ sözü bizler için de geçerli. Öcalan’ın özgürlüğü bizler için önemlidir. Bu vesileyle 75. doğum gününü kutluyorum. Öcalan bir an önce özgür olmalı ve bundan sonraki yaşamını özgür olarak geçirmesini diliyorum” biçiminde konuştu. 
Kürt siyasetçi ve Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan da Kürt Halk Önderi’nin ilk öğretmenin annesi Üveyş olduğuna dikkat çekerek, “Üveyş ananın hikayesi bin yıllık kadın direnişini bize anımsatıyor” dedi.  

Onun yazdıkları tarihi bize gösteriyor
Kitabının İngilizce edisyonunu basan bilim insanı Andrej Grubacic ise Öcalan’ın tarihe gerçekçi bir müdahale ettiğini belirterek şunları söyledi: “Kendisine 'terörist' diyorlar ama hayranlıkla söylüyorum ki onun yazdıkları tarihi bize gösteriyor. Öcalan uygarlık sadece şu an için önemli değil; demokratik toplumlar için önemli, demokratik modernite için önemli. Kadının özgürlüğü uygarlığın özgürlüğüdür. Öcalan diyor ki uygarlığın gelişimi özgürlükçü demokrasinin gelişimi ahlaki, politik toplum ile mümkündür.” 

Andrej Grubacic

Yeterince iyi okunmuyor!
Meyman yayınlarından Hasan Kanireş de Öcalan’ın “Benim savunmalarım neredeyse ben oradayım” sözünü hatırlatarak, “Başkan Apo iki toplumdan bahsediyordu: devletli ve devletsiz toplum. Paradigması demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü toplum paradigmasıdır. Bunları söylememizin nedeni Başkan Apo’nun savunmaları iyi okunmadığından ütopik olarak zalimin zülümün gidemeyeceği inancı gelişiyor” şeklinde konuştu. 
“Özgürlük Kazanacak” etkinliğine İrlanda’dan katılan Martina Anderson da konuşmasına Kürt Halk Önderi’nin doğum gününü kutlayarak, “Öcalan’ın kadın özgürlüğü ve demokratik konfederalizm düşünceleri Rojava’da yaşam buldu” dedi.
Kitabın tanıtım etkinliği sanatçı Rotinda’nın söylediği şarkılar sonrası çekilen halaylarla son buldu.

Martina Anderson

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.