Cezaevi kantini örgütün mü?

Xebat Demircan

Xebat Demircan

  • Cezaevindeki kızı ve kızının arkadaşına para gönderdiği gerekçesiyle tutuklanan 75 yaşındaki Hatice Yıldız’ın avukatı Xebat Demircan, “Para yasal yollarla gönderiliyor. ‘Örgüte müzahir bir amaçla’ kullanılacağı ileri sürülüyor, ancak kullanıldığı tek yer cezaevi kantinidir” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU / AMED

Cezaevindeki yakınına para gönderdiği için en az 10 kişi hakkında dava açılmış durumda. Hatice Yıldız ise bu suçlamayla ceza verilen ilk kişi. Tutuklanan Hatice Yıldız’ın sağlık durumu kötüleşiyor. Oğlu Alper Yıldız, annesinin acilen ameliyat olması gerektiğini söyledi.

Cezaevindeki kızına ve kızının koğuş arkadaşına PTT üzerinden para yatırdığı için “Örgüte finans sağlamak" iddiasıyla yargılanan 75 yaşındaki Hatice Yıldız’a 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Üç yıl süren yargılamanın ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, Yıldız’ın avukatları tarafından istinaf mahkemesine taşındı. Mahkemenin gerekçe göstermeksizin başvuruyu reddetmesi ardından Yıldız, 22 Mart’ta tutuklandı. Yıldız, sedyeyle önce hastaneye ardından cezaevine gönderildi.

İtiraza henüz yanıt yok

Yıldız’ın avukatları, hem denetimli serbestlik hem de infaz erteleme başvurusunda bulundu. Cezaevine para göndermek yasada suç olarak tanımlanmadığından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) de “Suç ve cezaların kanunilik ilkesinin ihlal edildiği” gerekçesiyle başvuruda bulunuldu. Başvurulara henüz yanıt verilmiş değil.

 

Hatice Yıldız (75)

 

Sağlık sorunları var

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 75 yaşındaki Yıldız'ın yüksek tansiyon başta olmak üzere birçok sağlık sorunu bulunuyor. Yıldız, sağlık sorunlarından kaynaklı cezaevinde sık sık baygınlık geçirirken son doktor kontrolünde acilen gözünden ameliyat edilmesi gerektiği söylendi.

Kapalı alanda kalamıyor

Baş ağrısı, yüksek tansiyon, baygınlık geçirme, omurga eğriliği, bel ağrısı, kemik erimesi ve göz problemi bulunan Hatice Yıldız, cezaevinde geçirdiği süre boyunca birçok kez baygınlık geçirdi. Hastalıkları nedeniyle kapalı ortamda kalmakta zorlanan Hatice Yıldız, görüşlere gardiyanlar eşliğinde çıkıyor.

 

Alper Yıldız

 

Acilen tahliye edilmeli

Alper Yıldız, annesinin durumu hakkında şunları aktardı: "Annem cezaevinde kalabilecek biri değil. Sadece o değil, hasta tutsakların hiçbiri cezaevinde kalamaz. Hem yaşamsal hem de sağlık anlamında hiçbir imkana erişemiyorlar. Tedavi koşulları da maalesef kısıtlı. Annem yüksek tansiyon hastası, herhangi bir acil durumda etkili müdahale yapılmaması ciddi sonuçlar doğurur. En son doktora gittiğinde doktoru kendisine gözlerinden acil ameliyat olması gerektiğini söylemiş. Son görüşte de çok ciddi titreme yaşıyordu ve yorgun görünüyordu. Tedavisinin daha iyi koşullarda yapılabilmesi için annemin tahliye edilmesi gerekiyor. Ailesi olarak tek talebimiz budur; annem ve hasta tutsaklar tahliye edilsin.”

Bu suçlamayla ceza alan ilk kişi

Dosyanın avukatı Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Xebat Demircan, cezaevindeki yakınına para gönderdiği için hakkında dava açılan ilk kişinin Hatice Yıldız olmadığını, ancak Yıldız’ın bu suçtan ceza alan ilk kişi olduğunu söyledi. Cezaevine para gönderdiği için yargılanan ve dosyası üst mahkemeye taşınan 10’dan fazla kişi olduğunu hatırlatan Xebat Demircan, Hatice Yıldız dosyası için alınacak kararın emsal olacağını, diğer dosyaları da etkileyeceğini kaydetti. Başvurulara henüz bir yanıt verilmediğini belirten Xebat Demircan, şunları ifade etti: “Ortada yasal yollarla gönderilen bir para var. Süreç ilk andan bu yana hukuksuz bir şekilde ilerliyor. Gönderilen paranın, örgüt üyelerine yatırıldığı, ‘örgüte müzahir bir amaçla’ kullanılacağı şeklinde lanse ediliyor. Ancak o paranın kullanacağı tek yer cezaevi kantinidir. Verilen kararla hukuk çiğnendi. Bu hukuksuz karardan bir an önce dönülmesi gerekiyor. Bizler avukatları olarak takipçisi olacağız. Yine müvekkilim hastalıklarından dolayı cezaevi şartlarında çok zorlanıyor. Bu politikayla tutsaklarla olan dayanışmayı da engellemek istiyorlar.”

 

* * *

PTT kuryelik mi yapıyor?

DEM Parti Şırnak Milletvekili Newroz UysalAslan, Hatice Yıldız’ın durumunu Meclis’e taşıdı.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi de olan Newroz Uysal Aslan, tutsak yakınlarına para gönderdiği için soruşturulanlara dair önerge verdi. Newroz Uysal Aslan, önergesinde, şu bilgileri verdi: “Cezaevlerinde gazete, dergi, televizyon, radyo, buzdolabı, çamaşır makinesi, semaver vb. birçok ihtiyaç mahpuslarca ücreti ödenerek temin ediliyor. Ayrıca cezaevi idareleri tarafından verilen yemeklerin besleyici olmaması, hasta mahpuslara verilen diyet yemeklerin uygun olmaması veya takviye gıdalara ihtiyaçları olmasından kaynaklı mahpuslar, ek besinleri kantinden almak zorunda kalıyor. Ortopedik rahatsızlıkları olan mahpusların yatak, yastık gibi ihtiyaçlarının yanı sıra mahpusların yakınları ile haberleşme için kullanmış oldukları telefon kartları, göndermiş oldukları mektupların ve dilekçelerin posta ücretlerini de yine kendileri karşılıyor. Mahpuslar, aileleri tarafından gönderilen giyim eşyalarının (iç çamaşırlar, çorap, bere, vb.) cezaevi idarelerince kabul edilmediğini ve bu ihtiyaçların da kantinden temin edilmesi yönünde baskı gördüklerini, bu nedenle ihtiyaçlarını zorunlu olarak fahiş fiyatlara kantinden temin etmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.”

Tutsakların bu ihtiyaçlarını ancak ailelerinin, yakınlarının, arkadaşlarının, vasilerinin, avukatlarının yatırdığı parayla karşılanabileceğini belirten Newroz Uysal Aslan,şöyle devam etti: “Ancak mahpusların ihtiyaçlarının giderilmesi için aileler, vasiler, avukatlar ve mahpus yakınları tarafından para yatırma suç olarak değerlendiriliyor. Bu kişiler ‘Teröre Finansman Sağlamak’ suçlamasıyla gözaltına alınıyor, haklarında davalar açılıp, cezalar veriliyor. Bunun son örneği, cezaevindeki kızına ve kızının koğuş arkadaşına para gönderdiği için 4 yıl 2 ay hapis cezası alan Hatice Yıldız oldu. Yüksek tansiyon, göz, bel fıtığı ve omurga eğriliği gibi birçok sağlık sorunu bulunan 75 yaşındaki Yıldız, evinden sedyeyle çıkarıldı ve Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.”

Newroz Uysal Aslan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan şu soruları yanıtlamasını istedi:

* Cezaevlerinde bulunan mahpusların ihtiyaçlarını karşılaması için para yatırmak suç mu?

* Her türlü giriş çıkışın devletin kontrolünde ve yine bu kontrol kapsamında PTT aracılılığıyla cezaevine gönderilen paranın suç kapsamına alınmasının yasal dayanağı nedir?

* Hatice Yıldız, kantinden ihtiyaçlarını gidermesi için 3 mahpusa 300’er TL yatırmış ve bunun her 300 TL’si için 22 TL gönderim bedeli olarak PTT tarafından kesilmiştir. Hatice Yıldız olayında olduğu gibi mahpusların ihtiyaçları için PTT aracılığı ile para gönderilmesi suç ise bugüne kadar bu suça aracılık eden ve bundan gelir elde eden PTT hakkında bir soruşturma açılmış mıdır?

* Kullanım alanı belli ve kullanım tasarrufu tamamen idarenin yetkisinde olan para, nasıl cezaevlerinde “terörü finanse” etmekte kullanılmaktadır?

* Kişi cezaevine girdikten sonra devlet denetiminde olduğu, örgüt üyeliği iddiasında temadinin kesildiği açık ve buna ilişkin mahkeme kararları bulunmasına rağmen cezaevinde bulunan bir kişiye para yatırılması “örgüte finansman sağlama” suçunu nasıl oluşturmaktadır?

* Cezaevinde sürekli fenalaşan 75 yaşındaki Hatice Yıldız’ın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için bakanlığınız bir girişimde bulunacak mı?

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.