Karabük’te rehin tutuluyorlar

Zahide Kudat

Zahide Kudat

  • Karabük T Tipi Cezaevi’nde tutulan 32 yıllık tutsaklar Aydın Kudat ve Abdurrahman Güner’in tahliyeleri keyfi olarak engelleniyor. Aileleri, idarenin “36 yıl dolmadan bırakmayacağız” diye tehdit ettiğini söyledi. Tutsak Ramazan Tanrıverdi, “Şu ana kadar hiçbir 30 yıllık arkadaş, Karabük T Tipi’nden tahliye edilmemiş. Rehin tutuluyorlar” dedi.

Amed’in Bismil ilçesinde 2 kontranın beyanlarıyla 1992’de tutuklanan ve Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanarak, “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla müebbet hapis cezası verilen Aydın Kudat (55) ve Abdurrahman Güner’in (54) tahliyesi, üçer defa engellendi. Karabük T Tipi Cezaevi’nde tutulan Kudat ve Güner, 6 Eylül 2022’de tahliye olmaları gerekirken, 1995’te Yozgat’ta “esirlik statüsü (tutsaklığı kabul etmeme)” üzerine dilekçe yazdıkları, 1996’te kendilerine verilen bir yıl hapis cezasından kaynaklı tahliye edilmedi. 2012’de bu cezanın bozulmasıyla beraatlarına karar verilse de kendileri beraat ettiklerini Aralık 2022’de öğrendi. Beraat ettiklerini öğrenen tutsaklar, tahliyeleri için başvuruda bulundu, ancak pişmanlık dayatmasını kabul etmedikleri gerekçesiyle tahliyeleri Cezaevi İdare Gözlem Kurulu tarafından bir yıl ertelendi. Kurul, Aralık 2023’te bir kez daha üç ay tahliyeleri erteledi. Tutsaklar hakkında son olarak da 27 Mart 2024’te İdare ve Gözlem Kurulu’na çıkartılmadan 5 ay daha infaz erteleme kararı verildi. 

 

Zeynep Güner

 

Dolsa da bırakmayacağız

Abdurrahman Güner’in hem amcasının kızı hem de vasisi olan Zeynep Güner, kuzenini en son Şubat’ta gördüğünü söyledi. Cezaevi idaresinin tutsaklara, “Sizi bırakmayacağız. Bu ayda dolsa sizi bırakmıyoruz. 36 yılınız dolana kadar serbest bırakmayacağız” dediğini aktaran Güner, tutsakların “Bizi niye bırakmıyorsunuz” sorusuna ise “Canımız öyle istiyor, sizi keyfi bırakmıyoruz” yanıtını aldıklarını kaydetti. Güner, en son cezaevi idaresiyle görüşen diğer tutsaklara, pişmanlığı kabul etmedikleri ve bağımsız koğuşlara geçmedikleri için bırakılmadıklarının söylendiğini aktardı. Kuzeniyle 20 Nisan’da telefonla görüştüklerini belirten Güner, “Durumunu sordum. ‘32 yılımız doldu. Basın, avukatlar, aileler tarafından durumumuz üzerinde durulsun. Bu hukuksuzluğu kaldırsınlar’ dedi” ifadelerini kullandı. Sistemin toplumu korkutmak için tutsakları elinde “koz” olarak tuttuğunu dile getiren Güner, “Onların direnişi büyük bir direniş. Sistem de bunu biliyor ki, her arkadaşın direnişinden korkuyor. Arkadaşlarımızın cenazesinden bile korkuyor” dedi. 

 

Birgül Turan

 

Aydın mı geldi, diye soruyor

Tahliyesi engellenen Aydın Kudat’ın kardeşi Birgül Turan da ağabeyinin durumunun iyi olmadığını söyleyerek, 15-20 günde bir telefonla görüştüklerini ve bu görüşmelerin de hemen kesildiğini söyledi. Turan, şunları dile getirdi: “Annem 90 yaşında, onu bekliyor. Annem, ‘Çıksın onu sağken göreyim yeter’ diyor. 30 yılı dolmuş, niye bırakmıyorsun? Ne hakları var. Kapı çalınca, ‘Aydın mı geldi?’ diyor. İki kişi arasında konuşunca, ‘Aydın’dan mı bahsediyorsunuz, Aydın mı geldi, durumu nasıl?’ şeklinde sorular soruyor. Bugün bu kadın oğlunu görmeden vefat ederse biz ne yapacağız? O acı bizimle kalacak.”

25 yıldır oğlunu göremiyor

Yaklaşık 25 yıldır hasta olmasından kaynaklı oğlu Aydın’ı göremeyen Zahide Kudat, “Gözüm sadece bir kere görseydi. Oğlumun bırakılmasını istiyorum. Onu görmek istiyorum. Kaç yıldır görmemişim. Hastayım, yerlerdeyim. Cezaevi uzak, görmeye gidemiyorum. Bir kere görseydim…” diyebildi.

 

Ramazan Tanrıverdi

 

Direnmeye devam ederler

Kudat ve Güner’le aynı zamanda, aynı dosyadan tutuklanan ve 30 yıl 7 aylık tutsaklığın ardından 28 Mart 2023’te tahliye olan Ramazan Tanrıverdi ise arkadaşları gibi birçok tutsağın mağdur edildiğini söyledi. Tanrıverdi, dile getirdi: “Şu ana kadar hiçbir 30 yıllık arkadaş, Karabük T Tipi’nden tahliye edilmemiş. Hukuki hiçbir şey yok. Bu arkadaşları heyete dahi çıkarmıyorlar, ceza veriyorlar. Hukuksuz cezalar. Rehin tutuluyorlar. Hukuku ayaklar altına almasınlar. 30 yılı göze almış bir insan, 30 yıl daha yatsa direnmeye devam eder. Hiçbir zaman geri adım atmaz.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.