Taksim, 1 Mayıs’a açılsın

DİSK açıklama

DİSK açıklama

  • 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını yineleyen DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret. acilen en az gıda enflasyonu ve büyüme oranı kadar artırılmalıdır" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da katılımıyla  "Ulusal ve Uluslararası Yargı Kararları Çerçevesinde 1 Mayıs, Hukuk, Taksim” başlığıyla Beşiktaş'ta bulunan DİSK Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. Açıklamada, "Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğu gerçeğinin 2013 yılından beri tamamen keyfi biçimde yok sayılmasına, inkar edilmesine 2024 1 Mayıs’ında artık son verilmelidir" denildi. "Geçtiğimiz yıl Anayasa Mahkemesi’nin aldığı son karara göre de 1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır” denilen açıklamada, "23 Nisan günü Valilik makamına oturan Derin kızımızın gösterdiği sorumluluğu, doğallığı ve olgunluğu bugünün İstanbul Valisinden de beklemek hakkımızdır" ifadelerine yer verildi.

DİSK, 1 Mayıs'a giderken taleplerini şöyle sıraladı.

* Anayasa Mahkemesi kararıyla da tescillenen Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğu hakikatine saygı gösterilmeli; her işçinin 1 Mayıs alanında olabilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

* Asgari ücret acilen en az gıda enflasyonu ve büyüme oranı kadar artırılmalıdır.

* Üst gelir gruplarına hitap eden lüks ve özel tüketim dışındaki tüm mal ve hizmetlerde KDV-ÖTV düşürülmeli, temel tüketim mal ve hizmetleri için sıfırlanmalıdır.

* Gelir vergisi ilk dilimi ücretliler için yüzde 10’a düşürülmeli, vergi dilimleri yükseltilmeli, kar rekorları kıran şirketler için kurumlar vergisi artırılmalıdır.

* En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmeli ve tüm emekli aylıkları bu oranda artırılmalı, EYT düzenlemesindeki adaletsizliklere son verilmelidir.

* Türkiye’nin işçi haklarında en kötü 10 ülke arasında olması ayıbına son verilmeli, sendikal hakların kullanımının önündeki engeller kaldırılmalıdır. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.