Colemêrg talana karşı

Marînus bölgesindeki nöbet eylemi

Marînus bölgesindeki nöbet eylemi

  • Colemêrg'in Marînus bölgesindeki maden faaliyetlerine karşı dört talepli nöbet eylemi başlatıldı. Eylemcilerden Salih Kurt, maden sahalarındaki çalışmalardan kaynaklı mağdur olduklarını belirterek, maden ocaklarının mera alanlarında bulunduğunu söyledi.

Colemêrg’e (Hakkari) 50 kilometre mesafede bulunan ve 1995’te boşaltılan Marînus (Kavaklı) köyü halkı, 2007’de Karakaya ile Sedex Resources maden şirketlerinin başlattığı çalışmaları durdurmak amacıyla Colemêrg, Wan ve  Gever’den 100 kişilik bir grupla dün maden sahasına gitti. Colemêrg-Çelê (Çukurca) ilçesine ulaşımın sağlandığı karayolu üzerinde bulunan Şinê Köprüsü'nden maden sahasının olduğu vadide yürüyüş yapan yurttaşlar, tahribatın yaşandığı yerde açıklama yaptı. Yurttaşlar, şirket sahiplerine de taleplerini iletti. Belirlenen 40 kişilik grup, ilk nöbeti devraldı.  

Salih Kurt, maden sahalarındaki çalışmalardan kaynaklı mağdur olduklarını belirterek, maden ocaklarının mera alanlarında bulunduğunu söyledi. Kurt, "Maden çalışmaları nedeniyle topraklarımız kirlendi ve verimliliğini kaybetti. Su kaynaklarımız zehirlendi ve içilmez hale geldi. Hava kirliliği arttı ve solunum problemlerine yol açtı” dedi. Hayvanların otlak alanlarının da yok edildiğini söyleyen Kurt, "Köyümüzün doğal güzelliği bozuldu. Bu sorunlara rağmen maden çalışmaları durdurulmak yerine aralıksız devam etmektedir. Köylüler olarak defalarca yetkilere başvurmamıza rağmen sorunumuza çözüm bulunamadı. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Köyümüzün ve gelecek nesillerin haklarını korumak için maden çalışmalarının derhal durdurulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kurt, şu talepleri sıraladı: 

* Marînus köyü mera alanlarında bulunan maden ocağının faaliyeti derhal durdurulsun.

* Maden ocağının çevreye verdiği zararlar tazmin edilsin.

* Köylülerin yaşam alanları eski hale getirilerek maden faaliyetinin bıraktığı tahribat ortadan kaldırsın.

* Bölgede yeniden ağaçlandırma yapılsın. COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.