‘Sakine her kadının idolüydü’

Kadın Haberleri —

Sakine Cansız (Sara)

Sakine Cansız (Sara)

  • Sakine Cansız’la öğrencilik yıllarında tanışmasının ardından yaşamına ve siyasi çalışmalarına yeniden yön veren DAD yöneticilerinden Kibar Köse, “Onula tanışmak benim için onurdur. Dêrsim’in yüzde 80-90’ı siyasi hareket içinde yer alması Sakine’den örnektir. Onun sürdürdüğü mücadeleyi bugün Dêrsimli kadınlar örnek alıyor” dedi.

PKK kurucularından Sakine Cansız’ın (Sara), Dêrsim’de kadınların Alevi inancına sahip çıkması, özgürlüğü için örgütlü mücadele yürütmesi ve yaşamlarına yön vermesinde etkisi büyük.

Alevi inancının özgürce gelişerek kendi varlığını sürdürmesi için çalışma yürüten Demokratik Aleviler Derneği (DAD) yöneticilerinden Kibar Köse, inancı ve kadın kimliği için mücadele etmesinde Sakine Cansız’ın payı olduğunu söylüyor.

 

Demokratik Aleviler Derneği (DAD) yöneticilerinden Kibar Köse

 

‘Kızlar okuyun, okumak iyidir’

Ortaokul yıllarında Sakine Cansız’la tanışan ve aynı zamanda kiracıları olan Kibar Köse, Jinnews’e o günleri şöyle anlatıyor: “Sakine canla ortaokulda tanışma şansım oldu. Buradaki kadın arkadaşlar içinde onu tanıyan biri olarak kendimi şanslı hissediyorum. Öğrenciyken Sakine canın kiracılarıydım. Sürekli bizimle ilgilenirdi. O dönem Alevilik üzerine bize çok şey öğretti, romanlar, kitaplar getirirdi, ‘Kızlar okuyun, okumak iyidir’ derdi. Bize bu şekilde yardımcı oluyordu. O başlı başına bizim idolümüzdü. Alevi ve Kürt olması da bu açıdan bizim için anlamlı ve önemliydi. Ondan çok şey öğrendik. Sadece ortaokul süreçlerinde değil, daha sonra gözlemlerimizle basından, yazdıklarından bizim için örnek bir arkadaştı.”

Bir akşam evimize gelseydi…

Kiracı oldukları süre boyunca Sakine Cansız’ın kendilerini her akşam ziyaret ederek verdiği kitapları okuyup okumadıklarına dair sorular sorduğunu söyleyen Köse, “3 kadın arkadaş evi kiralamıştık. Her akşam yanımıza uğrar, ‘Arkadaşlar siz tembelsiniz, niye yemek yapmıyorsunuz?’ diye takılırdı. Bizimle her anlamda çok ilgilenirdi. ‘Dersinizi çalışın ama kitap da okuyun’ der, ardından, ‘Arkadaşlar okudunuz mu?’ diye kontrol ederdi. Ailesi de onun gibiydi, öğrenci olduğumuz için sahip çıkıyorlardı” sözlerini kullanıyor.

Sakine gibi yaşıyoruz

Köse, Cansız’ın hem yaşamında hem de siyasi çalışmalarına yön verdiğini söylüyor ve ekliyor: “Sakine canın Dêrsim ve Dêrsim kadınlarının üzerinde Alevi, Kürt ve Kureyşanocağından olmasının anlamı var. Dêrsim’in yüzde 80-90’ı siyasi hareket içinde yer almıştır. Bunlar Sakine’den birer örnektir. Onun sürdürdüğü mücadeleden bugün Dêrsimli kadınlar örnek alıyor. Bu açıdan Sakine önemli bir örnek ve figür, her mitingde her eylemde mutlaka anılan bir isimdir.”

Munzur akacak, meşe ağacı açacak

Sakine Cansız’a “Can” diyen hitap eden Köse, kadınların ayrıca pratikte siyasi hareketlerde yer alması gerektiğini dile getiriyor: “Kadınların her mitingde, eylemde yer alması ve siyasi çalışmalara katılmaları gerekir. Evde oturmamalıdırlar. Dêrsim için bunlar çok önemli kazanımlardır. Sakine ile tanışmak benim için onur ve gururdur. Bizim büyüklerin bir sözü var, ‘Dêrsim’de aşağıda Munzur’umuz akmayınca, yukarıda meşe ağaçlarımız açmayınca biz huzurlu değiliz’ diyor. Sakine için de bunları diyebilirim.” DÊRSİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.