Çocukluk hayali onu çağırdı

Kadın Haberleri —

Nagham Taher

Nagham Taher

  • Mühendislik mezunu Nagham Taher, çocukluk hayali olan takı tasarımı mesleği için önüne çıkan engelleri bir bir aştı. Kendi atölyesini açtı ve 6 kadınla birlikte geliştikleri projeler sayesinde Musul'dan Hewlêr, Necef ve Basra’ya kadar çok sayıda sipariş alıyorlar.

Önce Saddam’ın Baas’ı sonra DAİŞ derken vahşetin erkek yüzü, Iraklı kadınlara sosyal hayatta yer edinme şansı tanımadı. Iraklı kadınlar baskıdan kurtuldukça kendi hayatlarını şekillendirmek adına yaptıklarıyla bizim yaşamlarımıza da dokunuyor.

Nagham Taher, DAİŞ, Musul’u ele geçirirken kaçmayı başaran kadınlardan yalnızca birisi. Üniversiteyi okuduğu bu kentte mühendislik eğitimi almış ancak Irak’ta erkek işi olarak görülen tasarım ve takı yapmayı istemişti. Yıkılan kentin molozlarının altında kalan yalnızca eski eşyalar değil toplumsal yargıların da bir kısmı oldu. Bu yıkım Nagham’a hayallerini gerçekleştirmek ve takı tasarlamak bunlardan elde ettiği gelirle bir hayat kurma şansı verdi.

 

 

Yıllarca akrabaları müşteri oldu

İş hayatına atılmak ve kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan her kadın gibi Nagham da ilk başta bir dükkân, üretimi birlikte yapacak çalışanlar ve tabiî ki satacak müşteri bulmakta çok zorlandı.

"Başlangıçta aksesuarlara olan talep çok sınırlıydı. Müşterilerim sadece akrabalarım ve arkadaşlarımdı" diyen Nagham, altı yıl önce başladığı bu işte şimdi savaşın yıktığı Ninova Vilayeti'nin merkezi olan Musul şehrinde büyük bir işin sahibi.

Takı tasarımı üzerine çalışmak bir çocukluk hayali olsa da notları onu üniversite de Mühendislik Fakültesi'nde okumaya yöneltti. Mezun oldu ama mutlu olmadı. Akademik derecesi aksesuar tasarımına olan tutkusunu silmedi. Mezun olur olmaz, takı ve aksesuar tasarlama hayaline geri döndü ve yeteneğini geliştirmeye başladı. İlk başta, tasarım ilkeleri, aksesuar ve süs parçaları yapımı üzerine eğitim gördü bu onun için yeni bir başlangıç oldu.

Pes etmedi, çalıştı

Tasarım eğitimini aldı ancak bu defa da tasarımları satma sorunu ile yüzleşti. Kirkuknow’a konuşan

Nagham, “Mesleği öğrendikten sonra bu yeteneğimi nasıl bir işe dönüştürebileceğimi düşündüm” dedi ve çözüm olarak sosyal medya platformlarını, özellikle de Facebook ve İnstagram kullandığını anlattı.

Nagham, az sayıda sipariş almasına rağmen, siparişler artana kadar pes etmediğini ve çalışmalarını tanıtmak için çeşitli sergilere ve pazarlara katıldığını söyledi.

 

 

Kadınların yürüttüğü proje

Nagham ve meslektaşları tarafından uygulanan aksesuar tasarımı, Musul'da sadece kadınlar tarafından yürütülen bir proje için model haline geldi. Nagham kendi dükkanını açmadan önce kız kardeşiyle birlikte evde altın ve gümüş gibi farklı malzemeler kullanarak müşterileri için çeşitli tasarımlarda aksesuarlar yapıyordu.

Altı kadın birlikte çalışıyor

Başlangıçta işleri çok basit ekipmanlarla yaptıklarını hatırlatan Nagham, “Sonra projeyi genişletmeyi başardık. Musul'da kendi dükkanımızı açtık. İlk başta sadece ben ve kız kardeşimdi ama şimdi altı kız birlikte çalışıyoruz” dedi.

Birlikte çalıştığı kadınlar yeteneklerini geliştirmek için aksesuar tasarımı konusunda eğitim aldı ve ileriki zamanlar için daha fazla eğitim planlıyor. İki yıl öncesine kadar Nagham Projesi tarafından üretilen ürünlere sadece Musul'dan talep gelirken, şimdi Hewlêr, Necef ve Basra’dan da sipariş alıyorlar.

 

 

Akademik sertifikaya gerek yok

Siparişlerin artışı Nagham ve çalışma arkadaşlarının gelirini artırmış. “Amacımız mesleğini seven insanları istihdam etmek çünkü bu hızlı öğrenme ve yaratıcılık sağlıyor. Bu nedenle kızları işe alırken eğitim seviyelerine ve akademik sertifikalarına odaklanmıyoruz” diyen Nagham’ın kalbi kentteki diğer kadın ve kızlarla birlikte atıyor. MUSUL

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.