Bayram şekeri bile alamıyoruz

Kadın Haberleri —

Pazar

Pazar

  • Bayram alışverişine çıkan kadınlar daha ucuz et, sebze, gıda ve şeker alabilmek için marketken markete koşturuyor. Ekonomik krizden dolayı artan fiyatlara tepki gösteren kadınlar, görünmeyen büyük bir açlığın olduğunu söylüyor.

Amed’de bayram alışverişine çıkan kadınlar, ekonomik krizden dolayı çocuklarına istedikleri gibi kıyafet, misafirlerini karşılayacak ikramlıklar ve yeteri kadar şeker bile alamıyor. Aynı zamanda fiyatların geçen yıllara oranla daha da arttığını ve eve boş döndüklerini ifade ediyor. 

 

Nezahat Yılmaz

 

Ne et ne sebze ne de gıda alıyoruz

Nezahat Yılmaz, “Marketten markete nerede ucuz bulabiliriz diye koşturuyoruz” sözleriyle yaşadığı zorluğu jinnews’e anlatıyor. Her şeyin pahalı olduğunu ve bu yüzden bir şey alamadıklarına dikkat çeken Yılmaz, “Para yok, iş yok. Et alamıyoruz, et mutfakta olmayınca olmuyor. Aynı zamanda sebzelere de yetişemiyoruz. Pazara gidince bir baştan diğer uca kadar bir şey almadan gidiyoruz. Ucuz bulmaya çalışıyoruz” dedi.

 

Emine Kuzhan

 

Sofralar boş

Bu yıl yılki bayram alışverişinin önceki yıllara oranla daha zor geçtiğini kaydeden Emine Kuzhan, istediği gibi bir bayram hazırlığı yapamadığını söyledi.

“Eve şeker aldık, çörek yaptık, çocuklara kıyafet aldık. Çok zorlandık, kiradayım ve dört tane çocuğum var. Eşim de hasta ve geçim çok zor. Zor bir süreçten geçiyoruz. Eskiden bin TL’ye evimizi donatırdık ama şimdi bin TL ile bayram şekeri bile alamıyoruz. Özellikle çocuklara kıyafet alırken çok zorlandık. Birazdan şeker de alacağız ama şekerin kilosu 100-130’dan aşağı değil.”

 

İlayda Bulut

 

Görünmeyen büyük açlık

Çoğu kişinin bayram ihtiyaçlarını karşılamak için borçlandığını ifade eden İlayda Bulut ise bayram hazırlıklarını anlattı: “Evde temizlik yapılıyor, bayramlıklar alınıyor, bayram çörekleri yapılıyor. Bayram için kıyafet, tatlı, içecek, bayram şekeri aldık. Pahalılık bizi etkiliyor.”

“Her şey pahalı olduğu için bir şey alınmıyor. Kimse bir şey alamıyor” diyen Sema Hayme, şöyle devam etti: “İnsanlar açlık çekiyor. Belki ben bir şeyler alabiliyorum ama insanlarda geçimini sağlayabilecek güç yok. Bazı insanlar ekmek alabilecek parayı bulamıyor.”

 

Aysel Arda

 

Emekli maaşı eriyor

Aysel Arda adlı kadın ise emekli. Ancak emekli maaşının ancak geçimlerini sağlamaya yettiğini bu yüzden de bayram hazırlığı yapamadıklarını dile getirdi.

“Maaşımız az, torunlarım var ve bizden beklentileri oluyor. Bayram için hiçbir hazırlık yapamadım, sadece şeker alabildim. Önceden birkaç kilo alabiliyorduk ama şimdi sadece bir kilo alabiliyoruz. Maaşımızla sadece kiramızı ödeyebiliyoruz. Onun dışında kalanla ise gıda ürünleri alabiliyoruz.”

 

Dilan Çerçel

 

Ne alsak kâr

Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığına işaret ederek, fiyat artışına tepki gösteren Dilan Çerçel ise, “Eski bayram heyecanı olmadığı için o heyecanı oluşturmaya çalışıyoruz. Bayram temizliğimizi yaptık, alışverişlerimizi yaptık, bayramlıklarımızı aldık. Her şeyin fiyatı arttı. Artık ne alsak kar diyebileceğimiz bir durumdayız. Hatta bu duruma alışmaya başladık, bu durumu kabul etmememiz gerekiyor. Ekonomik kriz her aileyi etkiliyor” dedi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.