Sarya’nın anısına, Sarya’nın izinde

Kadın Haberleri —

Sarya Müzik Topluluğu 'Kavga' albümü

Sarya Müzik Topluluğu 'Kavga' albümü

  • Sarya Müzik Topluluğu, 15 devrimci müzik grubun ortak albümü olan ‘Kavga’da yer alarak kadının sesini olmayı sürdürüyor. Kadınlara çalgıları ve sesleriyle örgütlü sanatlarına dahil olma çağrısı yapan topluluk, “Kadınlarla birlikte, kadınların sesi olmak, kadınlarla ses vermek istiyoruz” dedi.

Kadın müzisyenlerin kurduğu Sarya Müzik Topluluğu, Kürtçe, Türkçe, Gürcüce, Kürtçe, Lazca, Zazaca, Ermenice dillerinde seslendirdiği şarkılarıyla, kadın özgürlük mücadelesini seslendiriyor ve örgütlü gücünü ortaya koyuyor. 2015’te kurulan topluluğun şimdiye kadar "Yeniden Doğarım", "Jin Jiyan Azadî", "Yaşamak İstiyoruz", "Farz-ı Misal" ve "Düş Yolunda" olmak üzere beş teklisi müzikseverlerle buluştu.

Adını Kobanê’de DAİŞ’e karşı savaşta şehit düşen Sibel Bulut’tan (Sarya Özgür) alan müzik grubu, kadın rengi ve isyanının sanatsal üretimdeki karşılığını “Sarya” olarak görüyor. İşçi, öğrenci, tercüman, esnaf ve memur kadınlardan oluşan Sarya, ilk olarak farklı arka planlardan gelen sol-sosyalist-yurtsever kadınların farklı çalgılarla bir araya gelmesiyle çalışmalarına başladı. Bugüne kadar sokakta, direniş alanlarında, 8 Mart, Newroz, 25 Kasım, kadın eylemlerinde, demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların ve derneklerin etkinliklerinde kendi tarzıyla şarkılarını seslendirdi.

İstanbul'da Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) bünyesinde sanatlarını icra eden toplulukta yer alan Canan Kaplan, Ruşa Sabur ve Yurdanur Akdemir, Jinnews’e yayınlanan 5 şarkılarının neyi ifade ettiğini anlattı:

 

 

5 şarkıya işlenmiş hikayeler

“Sarya’nın ilk şarkısı, ismimizi aldığımız kadın savaşçı ‘Sarya’ adına üretildi. Bu şarkıda Kobanê zaferini en önde savaşarak kazanan kadınlara bir saygı duruşunda bulunmak istedik. Bu şarkının dijital platformlarda henüz bir kaydı yok ama yakın zamanda kayıt alıp yayımlamayı planlıyoruz. ‘Jin Jiyan Azadî’ şarkısı kadın özgürlük mücadelesinde Kürtçe bir mücadele çağrısını yükseltmek için yazıldı. Bir diğer şarkımız Mersin’de katledilen ÖzgecanAslan şahsında kadın cinayetlerine karşı yükselen sesimiz olan ‘Yaşamak İstiyoruz’ oldu.

‘Farz-ı Misal’, kadınlara karşı kurulan cinsiyetçi cümleleri ters yüz ederek mizahî bir dille erkeklere atfettiğimiz bir şarkı oldu. Gündelik hayatta bazen farkına varamadığımız ama düşündükçe bizi rahatsız eden sözlerin erkeklere söylendiğinde nasıl olduğunu görmek istedik. ‘Yeniden Doğarım’, bir kadının kendini tüm dünyaya karşı yeniden inşa etmeye çalıştığı bir yeniden doğma hikâyesi. Yakın zamanda yayınlanan ‘Düş Yolunda’ parçamız ise Suruç’ta katledilen 33 yoldaşımıza yazdığımız bir şarkı. Bu şarkı çok sayıda müzik grubunun ortak albümü olan ‘Kavga’da yer aldı.”

Özleyen, nefes alan, neşelenen sesler

Şarkılarını Kürtçe, Türkçe, Gürcüce, Kürtçe, Lazca, Zazaca, Ermenice seslendiren Sarya’nınrepertuarında ‘kadın ağzı’ anonim eserlerini de görmek mümkün. Kadınlar neden bu tarzı neden tercih ettiğini şu şekilde dile getirdi:

“Kadın ağzı eserleri seçmemizdeki amaç aslında kadınların nefes alan, neşelenen, özleyen, arzu eden, cüret eden, hasret çeken ve tüm seslerini görünür kılmak. Bu ezgileri seslendirdiğimizde dinleyicilerden çok samimi ve içten tepkiler alıyoruz. Ayrıca, kendi müziğimi ‘kolektif politik müzik’ olarak tanımlıyoruz. Bu müziğin inşasında da kadın aklı ve emeğinin özne olduğu bir durum söz konusu.”

 

 

Devrimci ‘Kavga’lar süreklileşmeli

15 devrimci müzik grubun ortak albümü olan ‘Kavga’da yer alan Sarya Müzik Topluluğu, devrimci müzik gruplarının oluşturduğu bu cephenin süreklileşeceğini söyledi.

“Bu albüme dâhil olmaktan çok onur duyuyoruz. Ayrı ayrı, küçük küçük bölgelerde veya metropollerde müzik yapan devrimci müzik gruplarının görünürlüğü ve birlikteliğinin artması için kıymetli bir çaba olduğunu düşünüyoruz. Albümle ilgili güzel tepkiler geldi, albümün çok dilli ve şarkıların çok farklı müzikal tarzlarda olmasına şaşıranlar, aynı şarkıyı günlerce dinlediğini belirtenler oldu. Albümün daha fazla tanıtılması gerektiğini düşünüyor ve dinleyicilerden desteklerini bekliyoruz.”

Çalgı ve sesimizle ırmağa akalım

“Kadınlarla birlikte, kadınların sesi olmak, kadınlarla ses vermek istiyoruz” diyen Sarya, çalgısıyla ve sesiyle ırmaklarına akmak isteyen kadınlara kapılarının olduğunu belirterek, gelecek nasıl yol almak istediğini paylaştı.

“Vahşi sömürü koşullarında hayatını idame ettirebilmek için bile iki kere emek harcamak zorunda kalan biz kadınların kültür sanat alanında bir şeyler yapması tahmin edersiniz ki çok zor. Bir çalgıyı hakkıyla çalmak, sesini eğitmek, bir koronun parçası olmak… Bunların yanı sıra uyumlu bir grup çalışması ortaya koyma gerekliliğinin günümüz dünyasındaki zorlukları da bu nesnelliğe eklenmiş durumda. Bu zorlu bir yol, biliyoruz. Şu sıralar grubumuzda mecburen bir durağanlık olsa da bir görev devri olacağını ve yeni Sarya emekçilerinin bu yürüyüşü devam ettireceklerini düşünüyoruz.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.