Şi ile Scholz Pekin'de görüştü

Dünya Haberleri —

Olaf Scholz - Şi Cinping / Foto:AFP

Olaf Scholz - Şi Cinping / Foto:AFP

  • Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Pekin’de gerçekleştirdiği görüşmede, fikir ayrılıkları iş birliğine engel değil mesajı verildi. Ukrayna, ekonomi ve iklim sorunları masada.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin gezisinin son gününde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından başkent Pekin’de kabul edildi. Yaşanan küresel sorunlar karşısında uluslararası güçlerin işbirliğine dikkat çekilerek Şi, Almanya ile ilgili sıcak mesajlar verdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iki ülke arasındaki iş birliğinin önemini vurgulayarak, "Dünyayı birlikte daha güvenli ve istikrarlı bir yer yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

"Karşılıklı saygı, görüş ayrılıklarına rağmen müşterek bir nokta bulma arayışı ve birbirinden öğrenme prensiplerine sadık kaldığımız sürece ikili ilişkilerimiz sağlam bir biçimde gelişmeye devam edecektir" diyen Şi, dünyada "çalkantıların ve değişimlerin olduğu yeni bir dönemin başladığını” belirterek, bu dönemde tüm insanlık için risklerin arttığına dikkat çekti.

Çin Devlet Başkanı, iki büyük ekonomik güç olan Almanya ile Çin arasındaki iş birliğindeki istikrarın, "Sadece tüm Avrasya kıtasına değil, aynı zamanda dünyanın tamamına büyük etki edeceğini" dile getirdi.

Ukrayna, iklim ve ekonomi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise görüşme öncesi açıklamasında Ukrayna Savaşı, iklim koruma ve ekonomik iş birliği konularına değindi. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sürdürdüğü saldırı savaşının ve Rusya'nın silahlandırılmasının, Avrupa'nın güvenliğine olumsuz anlamda büyük etki ettiğini belirten Scholz, "Bu durum temel ilgi alanlarımızı zedeliyor. Dolaylı olarak da, Birleşmiş Milletler'in temel esaslarından, devlet sınırlarının ihlal edilemeyeceği ilkesini yaraladığı için uluslararası düzene zarar veriyor" dedi.

Küresel iklimi koruma konusunda da Pekin ile Berlin arasında daha sıkı bir iş birliği içinde olunması gerektiğini ifade eden Almanya Başbakanı, ticari faaliyetlerle ilgili olarak, "Ülkelerimiz, küresel kamu mallarının korunması adına sorumluluk taşıyor" diyerek, küresel ticaret sisteminin kurallara bağlı olması gerektiğini ve bu anlamda Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) somutlaştırdığı kuralların önemli olduğunu vurguladı. "Hem Çin hem de Almanya, DTÖ'den güçlü bir biçimde faydalanan iki ticaret ülkesi" diyen Olaf Scholz, ülkesinin, küresel ticaret kurallarının güçlendirilmesi ve DTÖ üyesi diğer ülkelerle beraber geliştirilmesi için çaba gösterdiğini aktardı.

Schoz, Pekin ziyareti kapsamında bugün Başbakan Li Çiang ile de bir araya gelecek. PEKİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.