Ütü bile dağıtıyordu, makam aracını çaldı

Yenişehir Belediyesi

Yenişehir Belediyesi

  • Kayyumdan geri alınan Yenişehir Belediyesi’nde 132 milyon borçla beraber, onlarca taşınmazın 25 yıllığına devlet kurumlarına tahsis edildiği ortaya çıktı.
  • Seçimden önce beyaz eşya, tablet, elektrik süpürgesi ve ütü dağıtan kayyum, seçimden sonra makam aracı ile iki iş makinasını çaldı.

MEDİNE MAMEDOĞLU / AMED

Kayyumun, AKP’li Samsat Belediyesi’ne kaçırdığı üç aracı geri alan Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ergün “Her şeyi araştıracağız, tüm tahribatlara rağmen halkımıza hizmet edeceğiz” dedi.

Yerel seçimlerin ardından kayyumlardan geri alınan belediyelerdeki borç ve yaşanan yolsuzluklar bir bir açığa çıkıyor. Katrilyonlara varan borçlarla beraber birçok belediyede bulunan taşınmazlar da devlet kurumlarına tahsis edildi. 8 yıl boyunca hizmet anlamında bir çalışmanın yürütülmediği belediyelerde ortaya çıkan borçların yanı sıra kadayıf, televizyon, tablet ve hediyelik eşyaya harcanan milyonlar belgelere de yansıdı.

132 milyon borç

Kayyumun, borcun yanı sıra taşınmaz bırakmadığı belediyelerden biri de Amed merkeze bağlı Yenişehir Belediyesi. Yerel seçimlerde yüzde 50’lik bir oyla belediyeyi kayyumdan geri alınan belediyede kısa süre içerisinde mali hesapları bakıldı. Detaylı incelemenin devam ettiği belediyede güncel borç durumunun 132 milyon 712 bin 110 TL olduğu öğrenildi. Seçimlerden önce belediye deposu boşaltıldı, belediyeye ait bütün taşınmazlar ise devlet kurumlarına tahsis edildi.

Makam aracı AKP’liye

Belediyeye ait 18 taşınmazın tahsis ve devir işlemlerinin yapıldığı; makam aracı ile iki iş makinesinin de seçim öncesi AKP’nin alacağına kesin gözüyle bakılan AKP’li Samsat Belediyesi’ne tahsis edildiği ortaya çıktı. Tahsis edilen üç araç, belediyenin ilk meclis toplantısında alınan kararla geri alındı.

199 milyona beyaz eşya

Kayyumun seçimlerden önce belediye bütçesinden sosyal yardım adı altında gıda malzemesi, tablet, beyaz eşya, ütü, televizyon ve elektrik süpürgesi aldığı da ortaya çıktı. Alınan bu ürünlerden gıda alımına 88 milyon, tablet alımına 78 milyon, elektronik ev aletlerine ise 33 milyon 400 bin para harcandı. Toplam 199 milyon 400 bin harcanan bu ürünlerin ise seçimlerden önce yandaşlarına dağıtıldığı tahmin ediliyor.

Elde ne varsa devretmiş

Belediyeye ait iki kadın ve bir gençlik merkezi, devlet kurumlarına devredilirken, yine belediyeye ait bir daire ise 25 yıllığına TÜGVA’ya tahsis edildi. Kurumların yanı sıra hızını alamayan kayyum, belediyeye ait fidanlık bölümünün 10 dönümlük alanını da Yeşilay’a tahsis etti.

 

Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Ergün ve Safiye Akdağ

 

Tahribata rağmen

Çok ciddi bir tahribatla karşı karşıya kaldıklarını belirten Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ergün, hizmeti her koşulda halka götüreceklerini dile getirdi. Taşınmazların tahsisi ve arazilerin satışına dair konuşan Mehmet Ergün, “Çok sayıda hukuksuz işlem yapılmış. Bizler bu harcamaların detaylarını kontrol ediyoruz. En ufak detaya kadar her şeyi araştıracağız. Belediyeye ait tek bir kurum bırakılmamış. Bunlar için de hukuki girişimlerimiz olacak. Detaylı dosyalarımızı araştırmadan sonra kamuoyuna sunacağız. Bu tahribata rağmen halka hizmet etmeye devam edeceğiz. Bizler hizmet için buradayız” dedi.

 

* * *

25 yıllığına devretti!

Kayyumun devlet kurumlarına tahsis ettiği taşınmazların bir kısmı ise şu şekilde:

* Nev Mekân Kütüphanesi, 25 yıllığına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne tahsis edildi.

* İkinci Bahar, 25 yıllığına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne tahsis edildi.

* Ahi Evran Kütüphanesi, 25 yıllığına Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edildi.

* Ahi Evran Evi Millet Kıraathanesi, 25 yıllığına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne tahsis edildi.

* Ahi Evran Engelsiz Yaşam Merkezi, 25 yıllığına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne tahsis edildi.

* TOKİ Kadın Yaşam ve Bilgi Evi, 25 yıllığına Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edildi.

* Çınar Karayolu, üzerindeki fidanlık piknik alanında 4 odalı prefabrik yapı 10 yıllığına İl Sağlık Müdürlüğü’ne tahsis edildi.

* Çınar ilçesi Şükürlü köyü Karayolu üzerindeki fidanlık ve piknik alanı, 25 yıllığına büyükşehir belediyesine tahsis edildi.

* Terziyan Gaffar Okan İlkokulu bahçesinde bulunan yas evi 25 yıllığına Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edildi.

* Elidolu Köyü Yasevi 25 yıllığına Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edildi.

* Fabrika mahallesinde bulunan prefabrik bina 5 yıllığına Yenişehir Müftülüğü’ne tahsis edildi.

* Hz. Hatice Kadın Meslek ve Eğitim Merkezi, 25 yıllığına Yenişehir Kaymakamlığı’na tahsis edildi.

* Kooperatifler Mahallesinde bulunan bir daire 25 yıllığına TÜGVA’ya tahsis edildi.

* Şehitlik Mahallesi’nde bulunan Rabia-Tül Adeviye Kadın Kültür ve Sanat Merkezi, Yenişehir Kaymakamlığı’na bedelsiz bir şekilde devredildi.

*Şehitlik Mahallesi’nde bulunan Aliya İzzetbegoviç Gençlik ve Kültür Merkezi Yenişehir Müftülüğü’ne bedelsiz bir şekilde devredildi.

* Mardin yolundaki fidanlık sahasında 10 dönümlük alan 25 yıllığına Türkiye Yeşilay Cemiyeti'ne tahsis edildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.