İsfahan’a İHA’lı saldırı

Dünya Haberleri —

İsfahan

İsfahan

  • Sabah yerel saat ile 04:00’da İran’ın İsfahan kentinde bulunan 8. Ana Jet Üssü çevresinde patlamalar yaşandı. İran bir kaç küçük İHA derken, ABD basını İsrail’in misilleme yaptığından bahsediyor.
  • Tümgeneral Musevi: İsfahan semalarında bu sabah meydana gelen patlama, uçaksavar savunma sistemlerinin herhangi bir zarara veya hasara yol açmayan şüpheli bir cisme ateş edilmesiyle ilgiliydi.

İran ile İsrail arasında misilleme krizi devam ediyor. Sabah yerle saat ile 04:00 sularında İran’ın İsfahan kenti yakınlarında 3 patlama rapor edildi. Uluslararası ajanslar İsrail’in füzeli saldırısı olarak duyurduğu gelişme için İran devlet televizyonu, İsfahan’da nedeni bilinmeyen "şiddetli patlamalar" dedi. Fars haber ajansı ise İsfahan'ın kuzeybatısındaki bir askeri üssün yakınında 3 patlamanın duyulduğunu bildirdi. 

İranlı yetkililer 8. Ana Jet Üssü’ne dönük saldırı için öğlen saatlerinde yaptıkları açıklamalar da ise patlamaların bir sızma hareketinden kaynaklanmış olabileceğini belirtildi. İran’ın askeri teknolojisini geliştirildiği İsfahan'daki üssün yanında askeri AR-GE alanları bulunuyor. Uluslararası ajanslar gelişmeyi İsrail misillemesi şeklinde vermeyi tercine etti.

 

İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Seyyid Abdurrahim Musevi

 

Musevi: Bir kaç küçük İHA

İran resmi devlet ajansı IRNA, İsfahan’daki 8. Ana Jet Üssü’ne gerçekleşen saldırısını, Tuğgeneral Mihendust’inin, “Patlama sesi İsfahan hava savunma sisteminin şüpheli bir hedefi tespiti sonucu duyuldu ve herhangi bir hasar veya kaza yaşamadık” açıklamsı ile duyurdu. Ardı sıra İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Seyyid Abdurrahim Musevi, açıklama yaptı. Tümgeneral Musevi, bir kaç küçük İHA düşürüldüğünü söyleyerek, “İsfahan semalarında bu sabah meydana gelen patlama, uçaksavar savunma sistemlerinin herhangi bir zarara veya hasara yol açmayan şüpheli bir cisme ateş edilmesiyle ilgiliydi” dedi. Musevi, “İlgili uzmanlar konunun boyutlarını araştırıyor ve sonuçları aldıktan sonra sizi bilgilendirecekler.” ifadesini kullandı.

İran doğrudan cevap vermeyecek

İranlı üst düzey bir temsilci, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ülkeye "dışarıdan bir saldırı" olmadığını ifade ederek, İHA'ların ülke içindeki kişiler tarafından yönlendirilmiş olabileceğini ve dikkatlerin "bir saldırıdan çok bir sızma hareketine odaklandığını" dile getirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen temsilci ayrıca, Tahran'ın söz konusu olayla ilgili doğrudan bir misillemede bulunmayı planlamadığını vurguladı.

Nükleer tesiste hasar yok

İran ordusunda görev yapan üst düzey bir komutan da, gece saatlerinde herhangi bir zarara neden olmayan bir saldırıya maruz kalındığını, nükleer tesislerde de bir hasar olmadığını bildirdi. İran haber ajansı Tasnim'in konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırdığı haberlerde, "İsrail medyasındaki söylenti ve iddialara karşın İsfahan'a veya İran'ın başka bir bölgesine ülke dışından saldırı olduğuna dair bilgi bulunmuyor" denildi.

İsfahan’a çok yakın mesafedeki Natanz şehri, İran'ın nükleer zenginleştirme alanlarından birine ev sahipliği yapıyor. İran resmi televizyonu, İsfahan’da hiçbir nükleer tesisin etkilenmediğini, nükleer sahaların hedef alınmadığını söyledi. İsrail resmi radyosu, İsrail'in İran'a yönelik saldırının sorumluluğunu henüz üstlenmediğini söylüyor.

ABD basını: Biden’e rağmen

ABD medyası, İran’da merkezi bir konumda olan İsfahan kentinde patlama sesleri gelirken canlı yayın açarak, İsrail'in misilleme saldırısı başlattığını duyurdu.  

Amerikan ABC News kanalı ABD'li bir yetkiliye dayandırarak İsrail'in İran'a yönelik saldırı başlattığını duyurdu. Daha sonra CBS News ve CNN de benzer haberler servis etti.

ABC News, İsrail'in aynı zamanda Suriye ve Irak'ta da bazı bölgeleri vurduğu yönündeki iddiaların doğrulanmadığını kaydetti. CNN'e konuşan ABD'li yetkili ise Biden yönetiminin İsrail'in "İran'a yönelik bu karşı saldırısına yeşil ışık yakmadığını" ve ABD'nin bölgede kapsamlı bir çatışma istemediğini vurguladı.

Irak ve Suriye’de de saldırı

Irak'ın El-Ahed kanalı, ülkenin güneyindeki Babil Valiliği'nin El-İmam ilçesinde nedeni bilinmeyen bir patlamanın duyulduğunu bildirdi, ancak herhangi bir ayrıntı vermedi.

İran hafta sonu, Suriye'deki İran büyükelçiliği binasını hedef alan şüpheli İsrail saldırısına yanıt olarak İsrail'e yüzlerce insansız hava aracı ve füze fırlattı. İnsansız hava araçlarının ve füzelerin çoğu İsrail'e ulaşamadan düşürüldü. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.