Kürt iradesine KDP çelmesi

Dünya Haberleri —

  • Irak Merkezi Hükümeti KDP’nin Türkmen ve Arap gruplar ile ittifak kurarak Kerkuk’e Kürt olmayan vali atama planını engelledi. Eski Türkmen meclis üyesi Najad Hüseyin; “Erbil’de anlaştık ancak Irak hükümeti müdahale etti” dedi.
  • KDP’nin yaptırdığı referandum ile tekrar istila edilen Kerkuk’u 7 yıldır yöneten atanmış Arap valilerin toprak dağıttığını, istihdam yarattığını söyleyen Hüseyin; “Valilik koltuğunu kolay kolay Kürtlere devretmeyecekler" dedi.

KDP Musul’u Kurdistan’dan koparan bağımsız vali oyununu bu defa da Kerkuk’te oynuyor. İl Meclis üyeleri ile valinin seçimi için yapılan Irak İl Genel Seçimlerini baypas etmeye çalışan Türkmenler ile işbirliği yapan KDP, yönetimde bazı yetkiler karşılığı valiliği diğer etnik gruplara verme planı yapıyor. Eski Kerkuk il meclisi üyelerinden Najad Hüseyin VOA Kurdi’ye (Dengi Amerika), Irak merkezi hükümeti engellemese, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Araplar ve Türkmenlerin birlik olup, Kurdistan Yurtseverler Birliği’ni (YNK) dışarıda bırakılarak bağımsız vali seçmeye çalıştığını anlattı.

Merkezi hükümet oyunu bozdu

Kerkuk İl Meclisi eski üyesi Najad Hüseyin: “KDP, Araplar ve Türkmenler Erbil'de birlikte yerel yönetim kurma konusunda anlaştılar, ancak Irak hükümeti müdahale etti ve YNK’nin beş sandalyesi olması nedeniyle anlaşmayı reddetti."

Türkmen Vefa Partisi Başkanı Najad Hüseyin; “Irak hükümeti müdahale etmeseydi KDP, Araplar ve Türkmenler Kerkuk'te 10 sandalyeye sahip oldukları için yerel yönetim kuracaklardı" diye konuştu.

YNK en çok oyu aldı

Kerkuk il meclisi seçim sonuçlarına göre Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) en çok oyu alarak 5 sandalye, Kurdistan Demokrat Partisi (KDP) 2 sandalye, Arapların oluşturduğu iki ittifak 6 sandalye, Türkmenler 2 sandalye ve Babil grubu ise 1 sandalye kazandı.

Valiyi belirlemek için görüşme trafiğini hızlandıran YNK, KDP ile bir kaç görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeler hakkında basına bilgi veren YNK’nin Kerkuk Şube Başkanı Muhammed Kemal, tüm Kerkuk’u memnun edecek bir aday bulmaya çalıştıklarını açıklamıştı. KDP bir yandan YNK’yi görüşmeler yoluyla oyalarken diğer taraftan Türk devletinin örgütlediği Türkmen Cephesi ile Kürt iradesinin Valiliğe yansımaması için plan peşinde koşuyor.

Evet oradaydılar

Yekitî (YNK) Kerkuk'e Kürt vali atanması konusunda ısrar etse de KDP, valilik görevine bağımsız bir kişinin atanmasını destekliyor. VOA’ya konuşan KDP’nin Kerkuk il meclisindeki grubunun başkanı Hasan Mecid, "Böyle bir girişimden haberim yok" dedi. Kerkuk İl Meclisi ilk toplantısını Şubat ayında yapmayı planlıyordu ancak toplantı Arap ve Türkmen gruplarının boykot etmesi nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

YNK’li Hasiba Abdullah’da KDP’nin Türkmen Cephesini ziyareti esnasında kendilerine teşekkür edildiğini belirterek, “Evet, oradaydılar. Aralarında bir anlaşmaya varmak için girişimlerde bulunuldu” dedi.

Diyalog konusunda mutabakat

Irak Başbakanı Muhammed Şia Sudani, 3 Mart'ta Kürt, Arap ve Türkmen temsilcilerle ikinci kez bir araya geldi. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kerkuk'te kazanan taraflar arasındaki diyaloğun sürdürülmesi konusunda mutabakata varıldı.

Irak Başbakanı ile kazanan partiler arasında Kerkuk'te üçüncü görüşme planlanmış olmasına rağmen, taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve Muhammed Şii Sudani'nin ABD ziyareti nedeniyle toplantı ertelenmişti.

7 yıldır topak dağıtılıyor

Irak’ın referandum ardınan Kerkuk’u tekrar istilası ile başlayan atanmış Arap vali durumu 7 yıldır devam ediyor. Türkmen siyasetçi Najad Hüseyin, "Kürtler ve Araplar valilik görevini talep ediyorlar; bu göreve iki yılda bir içlerinden birinin geçmesi gerektiği yönünde bir anlayış vardı, ancak her iki taraf da ilk iki yılı talep ediyor. Araplar yedi yıldır valilik görevini yürütüyor, insanları istihdam ediyor ve toprak dağıtıyor. Valilik koltuğunu kolay kolay Kürtlere devretmeyecekler" dedi.

Kerkuk'te yerel yönetim kurma çalışmaları, 140. Maddeyi Uygulama Yüksek Komitesi'nin adımlarının bağımsız olarak yürütüldüğü bir döneme denk geliyor. Komite, 8 Kasım 2023'ten bu yana ilk kez bugün Kerkuk'teki 845 mülteciye maddi tazminat almak üzere tazminat çeki düzenledi. KERKUK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.