Şam’dan Suveyda’ya asker sevkiyatı: Gerilim yüksek

Dünya Haberleri —

  • Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Şam Suveyda otobanında onlarca zırhlı aracın yüzlerce rejim askeri ile ilerlediğini duyurdu.

Barışçıl gösteri haklarını kullanan Suveydalı Dürziler tüm çatışmalı dönem boyunca Suriye'de bulundukları alanda insani drama müsade etmedi. Birleşmiş Milletlerin (BM) kararları doğrultusunda serbest seçimlerle Şam hükümetinin değiştirilmesini savunan Dürziler bölgelerini kendi askeri güçleri ile koruyor. Şam Hükümetine bağlı bir gurup subayın tutuklanması ile yükselen gerilim subaylar bırakılsa da devam ediyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Şam Suveyda otobanında onlarca zırhlı aracın yüzlerce rejim askeri ile ilerlediğini duyurdu. Suveyda ve Dürziler için yeni dönem alışılmadık asker çıkartması ile başlıyor.

Tansiyon düşmüyor

İtidalli olunması, yükselen tansiyonun düşürülmesi ve doğrudan çatışmaların yaşanmaması çağrıları, Suriye'nin güneyindeki Arap Dağı bölgesi sakinlerinin tedirginliğini dindirmiyor. Protesto gösterileri her geçen gün daha fazla bölgeye yayılarak devam ederken, özellikle Suveyda şehrinin merkezindeki el-Kerame Meydanı’nın savaş alanına dönüşmesi nedeniyle, halk çevreleri, Şam Hükümet güçlerinin harekete geçmesini bir ölüm kalım savaşı korkusuyla karşıladı.

Nüfusunun çoğunluğunu Dürzilerin oluşturduğu Suveyda’ya gelen zırhlı araçlar ve askeri teçhizat, ülkede 2013 yılından beri devam eden silahlı çatışmalardan uzak duran, gösterilerden ve yetkililere karşı silahlanmaktan kaçınan bir şehir için alışılmadık manzaraydı.

50 zırhlı ve yüzlerce asker

Piyade ve seçkin birliklerden oluşan Şam güçleri, Şam kırsalındaki kışlalarından çıkıp başkente yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan Suveyda’ya doğru ilerlediği bildirildi. Independent Arabia’nın gözlemcilerden aktardığı kadarı ile Dürziler bunu tehlikeli bir gelişme olarak değerlendiriyor. Dürzi halk hareketi durumu kuzeydeki birçok şehirde, silahlı muhalefeti ortadan kaldırmayı amaçlayan şiddetli çatışmalar öncesinde yaşadıkları askeri hareketliliğe benzer bir sahne olarak görüyorlar. Yerel kaynaklar, zırhlı personel taşıyıcıları, otobüsler ve zırhlı ekipmanların, halk protestoları devam ederken Suveyda-Şam otoyolunda ilerlediğini gördüklerini bildirdiler. Suveyda’ya gelen takviye birlikler, es-Sa’lebe ve el-Halile hava üsleri ile Özel Kuvvetler Alayı Karargâhı da dahil olmak üzere, askeri ve güvenlik karargahları ile hava üslerine dağıtıldı. Gözlemciler, askeri takviyelerin beşinci gününde 50 askeri araçlık yeni bir askeri konvoyun, protestoculara karşı gövde gösterisi için atılmış adımdan başka bir şey olmadığını düşünüyorlar.

Şair: Silahlı gücümüz var

Suveyda'daki halk ayaklanmasının medya direktörü, Suveydalıların on yılı aşkın bir süredir zorunlu askerlik hizmetinden kaçındıklarını, güvenliklerini sağlamak için kurdukları silahlı güçleri olduğuna dikkat çekti. Yakın askeri gerilim ve bunun halk hareketini etkileyip etkilemeyeceği, meydanları protestoculardan boşaltıp boşaltmayacağına ilişkin sorulara yanıt veren Murhaf eş- Şair, böyle bir gerilimin Suveyda'daki hareketi etkilemeyeceğini söyleyerek, Şam hükümetinin önünde sonunda askeri seçeneğe başvurmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Şair, özellikle kontrol noktaları kurma ve Suveyda’yı dış dünyadan koparma gibi niyetlerin olduğuna dair bilgilerin yayılmasının ardından, doğrudan çatışmaların yaşanabileceği tahmininde bulundu.

Subaylar misafirimiz

Şair: “Suveyda’da subayların gözaltına alınmasının yetkililerle hiçbir ilgisi yok. Zira siyasi tutumları nedeniyle gözaltına alınanların serbest bırakıldığı yüzlerce benzer vakaya tanık olundu. Yerel gruplar, tutukluların serbest bırakılması için yetkililere baskı yapmak amacıyla bu eyleme başvuruyorlar. Gençlerin özgürlüğünü ve serbest bırakılmalarını sağlayana kadar gözaltına alınan subaylara misafir muamelesi yapıyorlar.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR)  25 Nisan'dan bu yana Suveyda’da, subayların gözaltına alınmasının ve Şam-Suveyda otoyolu üzerinde birkaç grubun konuşlandırılması sonucu gözaltına alınma korkusuyla, rejim güçlerinin Suveyda’ya girmesini engelleme kararının alınmasının ardından, gerginlik yaşandığını bildirdi. SUVEYDA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.