Abdullah Öcalan direnişin sembolü

Yurt Dışı Haberleri —

İsveçli Avukat Yasmin Sazvar

İsveçli Avukat Yasmin Sazvar

  • “Tecride Karşı Uluslararası Hukukçular Delegasyonu” üyesi  İsveçli Avukat Yasmin Sazvar, "Umarım bir şekilde biz de Türkiye hükümetine baskı oluşturabilecek noktalar yaratabiliriz” dedi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde ağır tecrit koşullarında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, Kürt sorununun siyasi çözümü için Avrupa ve dünyada başlatılan kampanya ikinci aşamasına geçti. Birçok ülkeden avukat, siyasetçi, aydın ve yazar Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması için çalışma yürütürken, hukukçuların oluşturduğu “Tecride Karşı Uluslararası Hukukçular Delegasyonu”, Amed ve İstanbul’da geçen günlerde bir dizi temaslarda bulundu. Temaslarını rapor haline getirecek olan heyet içerisinde yer alan İsveçli International Commission of juristsv (Uluslararası Hukukçular Komisyonu) üyesi avukat Yasmin Sazvar, ziyaretlerine dair izlenimlerini paylaştı. 

Temel insan hakkından mahrum

Kürt Halk Önderi Öcalan'dan 3 yıldır hiçbir haber alınamamasının endişe verici bulan Sazvar, "Umarım bir şekilde biz de Türkiye hükümetine baskı oluşturabilecek noktalar yaratabiliriz. Çünkü dünyadaki herkesin tecritte bulunmama, aileleri ve avukatlarıyla görüşmeleri temel bir haktır. Aynı zamanda adil yargılanma temel bir insan hakkıdır" dedi. 

Öcalan'ın konumu ve liderliğine dikkati çeken Sazvar, "Kendisi bir hareketi sembolize ediyor. İdeolojisi, söylemleri ve yazdıkları eserlerden dolayı dikkati çekiyor. Ama politik bir direnişi sembolize ediyor" diye belirtti. Öcalan'ın entelektüel öğretileri ve bilgisiyle birçok erkeğin bir şeyleri ondan öğrendiğini dile getiren Sazvar, "Toplumdaki erkekler için de Abdullah Öcalan çok iyi bir rol model ortaya koyuyor. Eşitlik için uğraşırsa eşitlik herkes için olacaktır" diye konuştu. 

İzlenimler raporlaştırılacak

Yapılan ziyaretlerin kendisi için çok duygusal ve etkileyici olduğunu vurgulayan Sazvar, şöyle devam etti: "Hepimiz burada bu heyetle birlikte bir rapor yapacağız ve burada öğrendiğimiz birinci eldeki bilgileri yaymaya çalışacağız. Benim için çok duygusal ve etkileyici bir ziyaretti. Çünkü durumun bu kadar vahametli olduğunu bilmiyordum. Birinci elden aldığımız bilgiyi insanlara yaymaya çalışacağız. İsveç'in NATO sürecinde ortaya çıkan sorunlarından biri de Türkiye- İsveç ilişkilerinde Türkiye'nin İsveç'i PKK yanlısı olması şeklinde suçlamaları vardı. Bu yüzden İsveç’te de kamuoyunda ve medyada bu konuda bir odaklanma söz konusu. O yüzden şu anda buraya dair bilgiler paylaşmak iyi olacaktır diye düşünüyorum." 

Anadilde eğitim herkesin hakkı

Heyet olarak anadil üzerindeki baskılara ilişkin edindikleri izlenimlere de değinen Sazvar, şunları söyledi: "Dünyayı dolaşan biri olarak aynı zamanda Kürt halkı içinde endişeliyim. Kürt halkının anadilde konuşma, anadilde eğitim alma hakkının çok temel insan hakkı olduğunu düşünüyorum.  Dünyanın birçok yerinde yerli haklar ve yerli diller varken Türkiye’deki durum daha farklı. Polisin sırf Kürt kimliği yüzünden insanların üzerinde kurduğu baskı ve şiddet çok üzücü." MA / MÜJDAT CAN 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.