AB fonları nereye gidiyor?

Dünya Haberleri —

Bettina Jakobsen

Bettina Jakobsen

  • Brüksel, Türkiye'ye göçmen ve mülteciler için milyarlarca euro gönderse de paranın nereye harcandığını öğrenemiyor. AB Sayıştayı, Türk Milli Eğitim Bakanlığının kullandığı fon hakkında bilgi vermeyi reddettiğini duyurdu.

AB ile Türkiye arasında 2016 yılında imzalanan göç anlaşmasından elde edilen para, Türkiye'deki 4 milyondan fazla kayıtlı mültecinin bazılarına harcamalar için nakit ödeme kartı sağlamak, eğitim ve sağlığı iyileştirmek, bu insanların Türkiye toplumuna daha iyi entegre olmaları için ödendi. AB-Türkiye Göç Mutabakatı ile Suriye'deki savaştan kaçan insanların ihtiyaç duyabileceği tesislerin inşaası da hedeflenmişti.

Ancak Avrupa Sayıştayı (ECA) geçen yıl paranın etkili bir şekilde kullanılıp kullanılmadığına ilişkin takibinde, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın AB projelerinin ne gibi etkileri olduğunu değerlendirmelerine olanak sağlayacak bilgiler vermeyi reddettiğini bildirdi.

Vergi ödeyenler öğrenmek istiyor

AB Sayıştay üyesi Bettina Jakobsen gazetecilere verdiği demeçte, “Avrupa vatandaşlarının AB'nin finanse ettiği çeşitli kalkınma ve insani yardım projelerinden bazı sonuçların geldiğini görmek istediklerinden oldukça eminim.” dedi. Jakobsen, veriler olmadan AB tarafından imzalanan eğitim projelerinin “etkisini veya sürdürülebilirliğini ölçme konusunda bir sonuca varmalarının mümkün olmadığını” da sözlerine ekledi.

530 milyon eğitime ayrılıdı

Bloğun yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'na göre, en az 530 milyon euro “Türkiye'deki mültecilerin kaliteli kapsayıcı eğitimini desteklemek” için ayrıldı. Bu para öğretmen maaşlarını ödemek ve eğitim ekipmanı, Türkçe dili ve öğretmen eğitimi, danışmanlık ve diğer rehberlik hizmetlerinin karşılanmasını amaçlıyordu.

Verileri paylaşmıyorlar

Denetçiler, AB desteği alan okulların bir listesini ve devam eden mülteci öğrencilerin sayısının yanı sıra eğitim almayan çocukların okul sistemine yeniden entegre edilip edilmediğine ve sınav geçme oranlarına ilişkin bilgiler arıyor.

AB denetçileri, Associated Press’e (AP) Türk bakanlık yetkilileri “Sadece verilere sahip olmadıklarını iddia ettiler. Verilerin normalde var olması gerektiğini biliyoruz." dedi. Bir Sayıştay yetkilisi de AP'ye Türk yetkililerin denetçilerle işbirliği yapmamalarının nispeten nadir olduğunu ifade etti.

Bloğun parasının doğru bir şekilde harcanmasını sağlamaktan sorumlu komisyonun denetçileri ve yetkilileri, bilgi için ortak ve bireysel taleplerde bulundu, ancak başarılı olamadı. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.