Seller 300 can aldı

Dünya Haberleri —

Afganistan sel

Afganistan sel

  • Afganistan’ın kuzeyinde etkili olan sağanak yağış Baghlan vilayetinde 100 kişinin ölümüne sebep olurken, İçişleri Bakanlığının 200 ölü açıklamasını yallanlayan BM Dünya Gıda Programı en az 300 can kaybından bahsediyor.

Afganistan’ın kuzeyinde yaşanan yoğun yağışlar üç ayrı bölgede sele neden oldu. Afganistan İçişleri Bakanlığı ölü sayısı için 200 desede BM Dünya Gıda Programı kuruluşu ölü sayısının 300’ün üzerine olduğunu ifade etti. Afgan yetkililer, yoğun yağış ve sel nedeniyle şu ana kadar Baghlan, Takhar ve Badakistan bölgelerinde en az 138 kişinin de yaralandığını duyurdu. Binlerce insan evlerini terk etti.

AFP’nin haberine göre bir BM yetkilisi, iki ilçede 2 binden fazla evin yıkılmasına yol açan sel sonucu, "Baghlan vilayetinde yüzden fazla kişi öldü", Baraka vilayetinde ise "yüz kişi hayatını kaybetti" dedi. Örgüt, Afgan Ulusal Doğal Afet Yönetimi Kurumu'nun rakamlarına göre altı ilde daha çok sayıda ölümün kaydedildiğine dikkat çekti. Yerel yetkililer cuma gecesi toplam ölü sayısının 62 kişi olduğunu bildirerek, bu sayının artabileceği uyarısında bulundu.

Afganistan genelinde faaliyet gösteren Dünya Gıda Programı (WFP) yetkilisi Rana Deraz, "Mevcut bilgimiz, Baglan vilayetinde 311 can kaybı olduğu, 2 bin 11 evin yıkıldığı, 2 bin 800 evin de hasar gördüğü yönünde" dedi.

Bir başka Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşu olan Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise Baglan'da 218 kişinin öldüğünü duyurdu.

Hükümet sözcüsü Zabihullah Mücahid, yaptığı açıklamada bazı vilayetlerde "düzinelerce ölüm" kaydedildiğini doğruladı.

Taliban yönetimi selden etkilenen yerleşim yerlerine kurtarma çalışmalarına yardımcı olması amacıyla helikopterler gönderildiğini açıkladı. En az yüz kişinin sel nedeniyle mahsur kaldığı belirtiliyor. KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.