Mêrdîn'e 3 milyar 502 milyon borç

Mardin Belediyesi kayyum

Mardin Belediyesi kayyum

  • DEM Parti’nin kazandığı Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi'nin kayyumlarından geriye 3 milyar 502 milyon TL borç kaldı.

DEM Parti, 8 yıldır kayyum yönetiminde olan Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’ni de 31 Mart yerel seçimlerinde kazandı. DEM Parti'nin kazanması sonrası kayyumların yarattığı tahribatlar da anlaşılmaya başlandı. Kayyum yönetimlerinin belediyeyi borç batağına sürüklediği ortaya çıktı.

MA'nın edindiği bilgilere göre; 2019'da 420 milyon TL (bir önceki kayyumların borcu) olan belediye borcu, 31 Mart 2024'e kadar 1 milyar 379 milyon 366 bin 412 TL'ye çıktı. Bu borcun yaklaşık 350 milyon TL'si piyasaya olan borçlar. Geriye kalan borçlar ise bankalardan çekilen krediler, emanetler, vergi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve benzeri kurumlara olan borçlardan oluşuyor. Tablo şöyle:

* Bankalar: 1 milyar 105 milyon 631 bin TL (faizsiz hali) 

* Kamu idareleri: 255 bin 112 TL

* SGK: 10 milyon 23 bin TL

* Vergi Dairesi: 9 milyon 57 bin TL

* Bütçe emanetleri: 254 milyon 398 bin 179 TL 

MARSU'da devasa borç

Belediyeye bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) borçları ise kayyum yönetimin en fazla borçlandığı birim oldu. Buradaki ihalelerin büyük bir bölümünün “pazarlık usulü” ile mevzuata aykırı bir şekilde yapıldığı sık sık gündeme gelmişti. Buradaki usulsüzlükler aynı zamanda Sayıştay’ın geçmiş dönem raporlarına da yansımıştı. MARSU'nun borcu 2019'a kadar 620 milyon TL'ydi. Söz konusu borç, 2016'da atanan kayyumlar döneminde kalmıştı. 2019 sonrası belediyeye atanan kayyumlar, söz konusu borcu 2 milyar 123 milyon 123 bin 133 TL’ye çıkardı. MARSU’nun borçlarının büyük bir bölümünün bankalardan çekilen krediler olduğu; 600 milyonluk kısmının banka kredilerinden kaynaklı oluşan faizlerden oluştuğu öğrenildi. MÊRDÎN

 

* * *

Riha'da kirli kardeşler ittifakı

Riha (Urfa) Büyükşehir Belediye Meclisi'nde DEM Parti'nin önde olduğu daimi encümenlik seçimleri iptal edildi. AKP ve YRP anlaşarak, AKP'nin üç, YRP'nin ise iki adayını seçti.

Büyükşehir Belediye Meclisi, ilk toplantısını önceki gün yaptı. Meclis'in gündeminde başkanlık divan seçimi, encümen üye seçimi, zorunlu komisyonların seçimi ve faaliyet raporunun görüşülmesi gibi maddeler vardı. İlk seçim birinci ve ikinci meclis başkanvekili ile divan katipleri için oldu. AKP'nin adayı birinci meclis başkanvekili seçilirken, DEM Parti'nin adayı ikinci başkanvekili oldu.

Meclis toplantısında daha sonra 5 kişilik daimi encümen üyeleri için seçim yapıldı. AKP, Yeniden Refah Partisi (YRP) ve DEM Parti bu seçime de kendi adaylarıyla katıldı. Seçim sonucunda DEM Parti adaylarından DEM Parti'nin 5 kişilik listesinde yer alan üç isim 36'şar oy alırken, iki kişi de 34'er oy aldı. Seçimde AKP'nin bir adayı da 34 aldı. Oylar eşit olduğu gerekçesiyle DEM Parti'nin itirazlarına rağmen seçimin tekrarlanması kararlaştırıldı. İptal edilen seçim daha sonra tekrarlandı. Tekrarlanan seçimde bu kez AKP'nin üç, YRP'nin ise iki adayı daimi encümenliğe seçildi. Seçimlerin tüm adaylar için yenilenmesine itiraz eden DEM Parti, tepki amaçlı oturumu terk etti.

Artı Gerçek'e konuşan DEM Parti Urfa İl Örgütü Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşsözcüsü Av. Bekir Benek, "Daha seçim olmadan '3 AKP, 2 tane de Yeniden Refah'a' diye açık açık pazarlık yapıldığını gördük. Bir kağıt parçasına isimler yazılmıştı. Biz bu durumu isim isim meclis başkanına ilettik. Bu seçimin meşru olmayacağını, gayrimeşru olacağını da söyledik. Yine de seçim yapıldı ve tam da dediğimiz gibi oldu. İlk seçimde 3, 8 ya da 18 oy alan tekrarlanan seçimde 44 oy aldı. Aslında AKP ile Yeniden Refah'ın birbirinden ayrı olmadığını anladık ve bu meclisteki seçimle de tecelli etti. Meclisin ilk iradesi yok sayıldı. Biz bunu idare mahkemesine taşıyacağız" dedi.

Urfa'da 31 Mart yerel seçimlerinden önce AKP'den istifa eden birçok isim Yeniden Refah Partisi'ne geçerek aday olmuştu. YRP'nin Urfa Büyükşehir Belediye adayı olan Kasım Gülpınar, seçimleri kazandı ve Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

 

* * * 

Seçim şaibeleri için önerge

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, seçime gölge düşüren, seçim güvenliğini ihlal eden, adil ve demokratik bir seçimin yapılmasına engel oluşturan şaibe ve usulsüzlüklerin araştırılması ve alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Türkiye Meclisi Başkanlığına araştırma önergesi sundu. Yerel seçimlerde birçok il ve ilçede usulsüz seçmen kaydırma, birden fazla sandıkta oy kullandırtma, kolluk gücü eliyle oy kullandırtmama, oy pusulalarının yakılması, olağanüstü sayıda geçersiz sayılan oyların tekrar sayılmasına ilişkin yapılan itirazların reddedilmesi, oy torbalarının YSK’ya ulaştırılmasının engellenmesi gibi çok sayıda usulsüzlük tespit edildiği belirtilen önergede, “Demokratik bir yönetimin temel unsuru olan seçimlerin halk iradesini tam anlamıyla yansıtılabilmesi için güvenli, şeffaf ve adil bir biçimde gerçekleşmesi gerekmektedir” vurgusu yapıldı. ANKARA

 

* * *

YSK, 20 yerdeki itirazları reddetti

YSK, 8 siyasi partinin, iki il, 11 ilçe ile 7 beldede seçimlerin ve mazbatanın iptaline yönelik başvurularını reddetti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), DEM Parti'nin Şırnak ve Kars için yaptığı seçimlerin yenilenmesi talebini kabul etmedi. Kurul'un  reddettikleri arasında AKP'nin İstanbul Bahçelievler ilçesi ile Riha’nın Xelfetî (Halfeti) ilçesinde seçimlerin yenilenmesine ilişkin başvurusu da var. Kurul, Yeniden Refah Partisi'nin Riha’nın Sêwereg (Siverek), Dîlok’un Nurdağı ve Îdir’ın Başan (Aralık) ilçelerinde seçimlerin iptali başvurularını da reddetti.

 

* * *

Muhammed Orhan: Haklıydık

Wan’daki direniş sırasında gözaltına alınan ve güler yüzlü fotoğrafıyla gündem olan Muhammed Orhan, tahliye edildi. 

Wan'da AKP’nin seçim darbesine karşı başlatılan direniş sırasında gözaltına alınarak tutuklanan ve güler yüzlü fotoğrafıyla direnişin sembolü olan Muhammed Orhan (18) “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 4 Nisan'da tutuklanmıştı. Orhan, yapılan itiraz üzerine tahliye edildi. Tahliye edilen Orhan'ı Van T Tipi Cezaevi çıkışında ailesi ve avukatlarının yanı sıra çok sayıda kişi karşıladı. Cezaevi önünde konuşan Orhan, moralinin ve gülüşünün asla solmayacağını söyledi. Orhan, "Gözaltına alınırken de tutuklanırken de moralim yüksekti. Çünkü haklı olduğumu biliyordum. Haklı bir direnişti ve hakkımıza ulaştık. Mazbata bizim için bir iradeydi bizler de irademiz için direndik. Buradan bize ve direnişimize destek olan herkese teşekkür ediyoruz" dedi. WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.