Kaçmadılar, evlerindeydiler

  • Ankara ve İstanbul'daki emek ve demokrasi güçleri, 1 Mayıs için gözaltı ve tutuklamalara tepki göstererek, “Arkadaşlarımızın yanındayız” dedi. Halkevleri MYK Üyesi Sevil Ulaş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ikametlerinden gözaltına alınanları ‘kaçtıkları yerden yakalandılar’ yalanıyla kriminalize etmeye çalışıp ‘gereği yapıldı’ ifadeleriyle polis işkencesini aklamaya çalıştığını söyledi.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, İstanbul'da 1 Mayıs’ta Taksim'e yürümek isteyenlerden 38 kişinin tutuklanmasına tepki gösterdi. Sakarya Caddesi’nde düzenlenen açıklamada konuşan Halkevleri MYK Üyesi Sevil Ulaş, 42 bin polisle işçilere 1 Mayıs’ın yasaklanmak istendiğini belirterek, ”İşçilere siyanürlü madenlerde ölmek yasak değil, kadınların sokak ortasında öldürülmeleri yasak değil, öğrencilere KYK yurtlarında ölmek yasak değil, emeklilerin açlık sınırının altında, sefalet ücretiyle yaşaması yasak değil, ancak Taksim size yasak denilmiştir! Bütün engellemelere, şiddete, kara propagandaya rağmen binlerin Taksim’e yürüme iradesi kırılamamıştır” dedi.

Arkadaşlarımızın arkasındayız

İstanbul Valisi Davut Gül’ün “Devlet yarına bırakır yanına bırakmaz” açıklamasıyla 1 Mayıs'ta Taksim’e yürüyenleri hedef gösterdiğini belirten Ulaş, şöyle devam etti: “1 Mayıs günü ve sonrasında toplam 270’i aşkın kişi için gözaltı kararı alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ikametlerinden gözaltına alınan arkadaşlarımızı ‘kaçtıkları yerden yakalandılar’ yalanıyla kriminalize etmeye çalışmış, ‘gereği yapıldı’ ifadeleriyle polis işkencesini aklamaya çalışmıştır. Taksim 1 Mayıs alanıdır. Taksim’e yürümek haktır. Taksim'de 1 Mayıs kutlamak meşrudur. Ortada olan tek suç, işçi sınıfının 1 Mayıs Meydanı’nın, milyonların özgürlük alanı Taksim Meydanı'nın emekçilere yasaklanmasıdır. Taksim biziz, arkadaşlarımızın arkasındayız. Arkadaşlarımız serbest bırakılsın.”

Suç, Taksim'i kapatmaktır

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri de 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın ardından 38 kişinin tutuklanmasını ve sabah saatlerinde gerçekleşen ev baskınlarında 12 kişinin gözaltına alınmasını protesto etmek için Kadıköy'de bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 2 No’lu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda kurum ve kişinin katıldığı basın toplantısında konuşan Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP) üyesi Demet Koca, "Taksim’e yürümek haktır. Asıl suç Taksim’i işçilere, emekçilere, kadınlara, öğrencilere kapatmaktır” dedi. ANKARA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.