Cuntanın askeri teslim oldu

Dünya Haberleri —

Myanmar

Myanmar

  • Myanmar’da Cunta karşıtı güçler, Tayland sınırındaki ordu birliklerini yenilgiye uğrattı. Myawaddy kentinde konuşlu yüzlerce asker topluca teslim oldu ve ordu geri çekildiğini duyurdu. 

Kendi kaderini tayin hakkı için askeri darbe ile Myanmar’ın yönetimine el koyan orduya karşı savaşan Karen Ulusal Birliği, Myanmar ordusuna tarihinin en büyük yenilgisini yaşattı.  

Cunta karşıtı güçlerle ittifak yapan Karen Ulusal Birliği, ülkenin Tayland ile kara ticaretinin en önemli sınır kasabalarından Myawaddy'den yüzlerce askerin teslim olarak çekilmeyi kabul ettiğini açıkladı. Son yenilgi, son aylarda Shan Eyaletindeki Çin sınırı boyunca ve Bangladeş sınırına yakın Rakhine Eyaleti'ndeki geniş alanlardan da sürülen askeri cunta için ciddi bir gerileme anlamına geliyor.

1948’den beri savaşıyorlar

Karen Ulusal Birliği, Myanmar'ın 1948'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana etnik Karen halkının kendi kendini yönetmesi için mücadele ediyor. 1990'larda hükümet güçleri tarafından bir dizi yenilgiye uğratılan birlik, 2015'ten sonra ulusal ateşkesin bir parçası oldu. Aung San Suu Kyi liderliğindeki seçilmiş hükümetin 2021'de devrilmesinin ardından ise ateşkesi geçersiz saydığını duyurdu. 

Karen Eyaletindeki güç dengesi son zamanlarda muhaliflerin lehine değişti, zira Tayland sınırında bulunan, askeri cuntayı destekleyen güçlü bir milis grup bu yılın başlarında taraf değiştirdi. Myanmar'ın diğer pek çok bölgesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle güç kaybeden ordu da Karen Eyaletindeki mevzilerini takviye edemedi ve sınıra giden ana yolların kontrolünü kaybetti. NEPİDO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.