Konuş savcı, sen nerelisin?

Süleyman Salğucak

Süleyman Salğucak

  • Şirnex’te taşımalı askerlerin oy kullanmasına “Konuş, sen nerelisin?” sözleriyle tepki gösteren Süleyman Salğucak hakkında soruşturma açıldı. Salğucak'ın ifadesi alındı, bu soru için talimat alıp almadığı soruldu.
  • Salğucak, "Okulun 50 metre aşağısında otobüsten askerler indi. Tek sıra halinde oy kullanmaya geldiler. Otobüsler Şırnak plakası değildi. Küfretmedim, hakaret etmedim, taş atmadım, sadece sordum” dedi.

Şirnex’te 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Tümgeneral Ömer Keçecigil İlk ve Ortaokulu'nda oy kullanan taşımalı asker ve polislere “Konuş, sen nerelisin?” şeklinde tepki gösteren Süleyman Salğucak hakkında soruşturma açıldı.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Salğucak hakkında “Seçim kanununa muhalefet" ve “Seçmenin oy kullanmasını engelleme” iddialarıyla soruşturma açtı. Salğucak, soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğünde ifade verdi.

Talimata alıştıkları için

Salğucak’a, “Konuş, sen nerelisin?” söylemi nedeniyle talimat alıp almadığı soruldu. Yine emniyet ifadesinde “Mahalli İdareler seçimlerinde oyunuzu nerede kullandınız?", "Tuğgeneral Ömer Keçecigil Ortaokuluna kim tarafından kimlerle birlikte götürüldünüz?", "Oy kullanmaya gelen sivil kıyafetli vatandaşların önüne geçerek ‘Konuş, sen nerelisin?’ şeklinde söylemlerde bulunma talimatı aldınız mı veya bu şekilde yönlendirildiniz mi?" ve "Sizinle birlikte orada bulunan kişilerin oy kullanmasını engellemeye yönelik eylemlerde bulunan kişiler kimlerdir?" şeklinde sorular yöneltildiği öğrenildi.  

Tek sıra halinde askerlerdi

Salğucak ise daha önceki seçimlerde Ömer Keçecigil İlkokulu'nda oy kullandığını, ancak son seçimlerde kaydının başka bir okula alındığını öğrendiğini söyledi. Bu durumu okulun önüne geldiği vakit öğrendiğini belirten Salğucak, şunları ifade etti: "Oy kullanacağım okula gideceğim esnada okulun 50 metre aşağısında otobüsten askerler indi. Tek sıra halinde oy kullanmaya gelen sivil şahısların asker olduğunu ve oy kullandığını anladım. Bu sebeple ‘Konuş, sen nerelisin’ diye sordum. Otobüslerin Şırnak plakası olmaması sebebiyle askerlerin oy kullanmaya il dışından geldiğini düşünerek söyledim. Oy kullanmaya gelenlere küfretmedim, hakaret etmedim, taş atmadım, sadece sordum” diye kaydetti. 

 

 

Usulsüzlüğü dikkat almayanlar

Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, binlerce usulsüz seçmen ile ilgili itirazlarını reddeden, suç duyurularını dikkate almayan savcılığın buna tepki gösterenlere karşı harekete geçtiğine işaret ederek, Kürt halkının iradesini seçme hakkını gasp etmeye gelen askerlerin ifadesini almak yerine, Salğucak’ın soruşturulmasının, irade gaspının devamı olduğunu söyledi. Hukuku, keyfi kullanarak halkın haklı ve meşru tepkisinin önlenemeyeceğini kaydeden Uysal, şunları söyledi: "Bizler usulsüzlük ve hırsızlık ile alınan seçime karşı halkın iradesinin yanında var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Şırnak halkı kazanmıştır. Süleyman amcanın dediği gibi, 'Konuş savcı, sen nerelisin?”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.