Nefes alabiliyorsa tutuklanabilir de

Makbule Özer

Makbule Özer

  • ATK’nin ilk raporunun aksine "cezaevinde kalabilir" raporu vermesinin ardından tekrar tutuklanan 81 yaşındaki Makbule Özer'in avukatı Erhan Çiftçiler, "Nefes alıyorsa cezaevinde kalabilir" yaklaşımının yanlış olduğunu söyledi.

DEM Parti Amed İl Örgütü, yeniden tutuklanan 81 yaşındaki Makbule Özer’in tahliye edilmesini istedi.

"Örgüt üyeliği" suçlamasıyla 2022'de hakkında hapis cezası kararı verilen ve cezaevine konulan Makbule Özer, tepkiler üzerine ATK dan gelen "cezaevinde kalamaz" raporuyla serbest bırakıldı. İnfazı ertelenen Özer’in tehir süresinin bitmesinin ardından ikinci bir raporu hazırlayan Adli Tıp Kurumu (ATK), ilk raporunun aksine “cezaevinde kalabilir” dedi. Konuya ilişkin ANF’ye konuşan Özer’in avukatı Erhan Çiftçiler, ATK’nin ilk raporunda "Tek başına cezaevinde yaşamını idame ettiremez, cezasının ertelenmesi gerekiyor" dediğini; Van Cumhuriyet Başsavcılığının da cezasını tehir ettiğini hatırlattı.

İlk raporunu inkar ediyor

Tehir süresi bittikten sonra ATK’dan yeniden rapor istendiğini belirten avukat Çiftçiler, şunları paylaştı: "ATK, 1 Ekim 2023'te yeni bir rapor verdi ve 'cezaevinde kalabilir' dedi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı itirazlarımızı kabule değer görerek bu konuda infazı durdurdu. Cumhuriyet Başsavcılığı, ATK’dan üçüncü bir rapor istedi. Makbule Özer gitti, ATK’da muayene oldu ve 4 Mart 2024 tarihli yeni bir rapor düzenlendi. Rapor, 15 Nisan 2024 günü Van Cumhuriyet Savcılığına ulaştı. Makbule Özer, 82 yaşında ve Türkçe bilmeyen biridir. Makbule Özer, Türkçe bilmediği için Adalet Bakanlığı tarafından tercüman görevlendirilmemiş ve bir güvenlik görevlisi tercümanlık yapmış. ATK üyeleri gitmişler güvenlik görevlisini getirmişler. ATK resmi kurumdur ve yapılması gereken Adalet Bakanlığının tercümanlık listesinde yer alan bir kişinin görevlendirilerek rapor tanzim edilmesiydi. Son raporda, ‘Testlerin içinde yer alan konuşma ve algılama eşiği ve konuşmayı ayırt etme yüzdesi Türkçe bilmediği için yapılamadı...' deniliyor. Yani Türkçe bilmiyordu, bizde anlamadığımız için yüzdesini bilmiyoruz’ diyorlar."

 

Avukat Erhan Çiftçiler

 

İhtiyaçlarını karşılayamıyor

ATK'nin "Biz bir sonuca gidemedik, yüzdelik veremedik çünkü Türkçe bilmediği için bunu yapamadık. İstemli olarak kalça ve diz hareketlenmesi yapmak istemedi..." dediğine işaret eden Çiftçiler, şöyle devam etti: "Makbule Özer, kendi ihtiyaçlarını karşılamıyor, yürümeyemiyor, bir yerden bir yere gidemiyor. Sanki Özer burada ATK üyelerine doğru söylemiyormuş gibi bir değerlendirme yapıyorlar. Bu, doğru değil. En son cezaevinde iken kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı için düşüp kemik kırıkları oluştu. Bu kemik kırıkları da hastane raporlarıyla sabittir. ATK’nin raporunda gerekli hareketlere haiz olduğuna ilişkin ilk raporu kendileri vermişti. Makbule Özer, sandalyeden inmek istemiyor şeklinde değerlendirme de yanlış, Makbule Özer sandalyeden inemiyor, kendisi yürüyemiyor ve sandalyeye bağımlı bir kişidir. Onları inandırabilmek için ne yapmamız lazım, Özer’in tüm hayatını kameraya alıp ATK’ya vermemiz mi gerekiyor? ATK sorumsuz bir karar almıştır. ATK cezaevinde kalabilir dediği kaç kişi yaşamını yitirdi ya da cezaevinden çıktıktan sonra kaç ay yaşayabildi."

ATK hesap verebilir mi?

ATK cezaevi şartları bilmezden geldiğini, yaş ve hastalıkları ciddiye almadığını kaydeden Çiftçiler, şunları söyledi: "ATK, nefes alıyorsa cezaevinde kalabilir, diyor. Makbule Özer'in cezaevinde yaşam hakkı ihlal edilirse bu raporu verenler kime hesap verecek? Siyasi ve ideolojik saiklerle rapor vermeyi bırakmaları lazım. İki doktorun siyasi görüşlerine göre mahpusları değerlendirmek artık adalet ve insan vicdanına sığmıyor. Bu raporların bilimsel olarak düzenlenmediği açıkça ortadadır."

 

 

 

Amed’de protesto

DEM Parti, Makbule Özer'in yeniden tutuklanmasına dair Amed'de bulunan parti binası önünde açıklama yaptı. Sivil toplum örgütlerinden çok sayıda isim de açıklamaya katıldı. Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Bahar Peker, "Türkiye tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerin hükümlerine uymayarak hasta mahpusların sağlık haklarının ihlal edilmesine yol açmaktadır” dedi. 

DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, "Makbule Ana derhal serbest bırakılsın" diye seslendi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.