Madendeki nöbete destek

Maden nöbeti

Maden nöbeti

  • Marunis bölgesinde maden faaliyetlerine karşı başlatılan nöbet eylemi 5. gününe girdi. Çevre ilçelerden eyleme destek sürüyor. 

Colemêrg’in Marunis (Kavaklı) köyünde 2007’den bu yana devam eden ve doğanın tahrip olmasına neden olan maden faaliyetlerine karşı yurttaşların 22 Nisan’da başlattığı eylem devam ediyor. Colemêrg-Çelê (Çukurca) ilçesine ulaşımın sağlandığı karayolu üzerinde bulunan Şinê Köprüsü'nde devam eden eylem 5. gününe girdi. Hem Hakkari Valiliği yetkilileri hem de ilgili firma yetkilileri ile görüşmelerde bulunan köy sakinleri, taleplerinin karşılanmadığını belirtti. Köylülerin bölgedeki nöbet eylemi devam ederken, jandarma ise bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı. 

Yaklaşık 100 kişilik grubun maden sahasının bulunduğu bölgede nöbeti sürerken, bölgeye farklı ilçelerden gelen yurttaşlar da eyleme destek veriyor. 

Çevre il ve ilçelerden gelen bölge sakinleri, Sedex Resources Maden Şirketi’nin çalışmalarını durdurmasını istiyor. Yurttaşların talepleri şöyle: “Marunis köyü mera alanlarında bulunan maden ocağının faaliyeti derhal durdurulsun. Maden ocağının çevreye verdiği zararlar tazmin edilsin. Köylülerin yaşam alanları eski hale getirilerek maden faaliyetinin bıraktığı tahribat ortadan kaldırsın. Bölgede yeniden ağaçlandırma yapılsın.” COLEMÊRG

 

* * *

Haklarını isteyen işçilere saldırı

Gasp edilen hakları için İFM önünde eylemlerini sürdüren işçiler gözaltına alındı. 

İstanbul Finans Merkezi (İFM) şantiyesinde çalışan işçiler, gasp edilen hakları için Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) öncülüğünde önceki gün itibarıyla eylem başlattı. 

Yüklenici firma Limak Holding ve Emlak Konut yetkilileriyle yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine önceki gün İFM Bankalar Caddesi’nde eylem yaptığı esnada gözaltına alınan işçiler ve sendika temsilcileri serbest bırakıldı. İşçiler dün tekrar aynı noktada basın açıklaması yapmak istedi. 

İşçiler, açıklama yapmak istedikleri esnada polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltı işlemine tepki gösteren işçiler, “İnşaat işçileri köle değildir” sloganı attı. Dev Yapı-İş Sendikası ise gözaltıların ardından sanal medya (X) hesabından "Asla vazgeçmeyeceğiz" paylaşımında bulundu. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.