Eritema nodozum

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Ateş, bacak ve eklem ağrısı, karın bölgesinde ağrı, dizde veya ayak bileğinde şişkinlik, lenf bezlerinde büyüme (özellikle göğüs kısmında), öksürük, kilo kaybı ve gözde kızarıklık eritima noduzum belirtileri arasındadır.

Eritema nodozum bacakların ön tarafında, özellikle de kaval kemiğinin orada oluşan cilt değişikliğidir. Hastalık cildin deri altındaki yağ dokusunu etkilemektedir. Hastalık kapsamında ciltte kızarma ve şişkinlik oluşmaktadır. Daha sonra (iyileşme sürecinde) kızarıklık morarabiliyor. Bu bölgelerde dokunmaya karşı aşırı duyarlılık söz konusudur.

Hastalık daha çok kadınlarda görülmektedir, özellikle de genç kadınlarda. 

Eritema nodozum kronik bağırsak iltihabı (Crohn hastalığı, ülseratif kolit), tüberküloz veya sarkoidoz (bağışıklık sisteminin vücuttaki çeşitli dokulara karşı reaksiyon göstermesinden kaynaklanan bir hastalık) gibi hastalıklara eşlik edebilir. Virüs veya bakterilerin yol açtığı enfeksiyon hastalıklarında da eritema nodozum görülebilir. Bazı ilaçlar da hastalığa neden olabilir. Hastaların yüzde 50’sinde ise altta yatan bir sebep bulunamaz. 

Ateş, bacak ve eklem ağrısı, karın bölgesinde ağrı, dizde veya ayak bileğinde şişkinlik, lenf bezlerinde büyüme (özellikle göğüs kısmında), öksürük, kilo kaybı ve gözde kızarıklık hastalığın belirtileri arasındadır. Belirtiler ciltte değişiklik görülmeden önce de ortaya çıkabilir. 

Hastalık/belirtiler 2-6 hafta içinde kendiliğinden düzelebilir. 

Kesin teşhis deri altındaki yağ tabakasından doku örneği alınarak, yani biyopsi yapılarak konulur. Ancak genelde buna gerek yoktur. Hasta öyküsü ve klinik bulgular tanıyı koyma bakımından yeterlidir. Kan tahlili de yapılır. Hastalığın nedenlerini araştırma kapsamında idrar ve dışkı tahlili de yapılır. Bazen bilgisayarlı tomografi de gerekli olur. 

Hastalığın tedavisinde ağrı kesiciler önemlidir. İltihap giderici ilaçlar da kullanılır. Ancak Crohn hastalarında ilaç seçimi konusunda dikkatli olmak önemlidir, çünkü bazı ilaçlar hastalığı tetikleyebilir. Kortizonlu kremler de kullanılmaktadır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.