1 Mayıs’ta yeniden Taksim

1 Mayıs kutlaması

1 Mayıs kutlaması

  • İşçi ve emekçiler 11 yıl sonra yeniden 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacak.

KESK İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Hüseyin Tosu, bu sistemle sorunu olan herkesi Taksim’e beklediklerini söyledi.

İşçi sınıfının taleplerini haykırdığı ve mücadeleyi büyüttüğü günlerden biri olan 1 Mayıs İşçi Bayramı’na yönelik sendika ve konfederasyonların hazırlıkları başladı. 1 Mayıs’ın kutlandığı önemli merkezlerden olan İstanbul’da ise 11 yıl sonra yeniden Taksim Meydanı’nda miting yapılması kararlaştırıldı. İstanbul’daki miting, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),  Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde düzenlenecek. 

 Taksim Meydanı, özellikle sol ve emek mücadelesinin yükselişe geçtiği 1970’li yıllardan itibaren önemli bir merkez haline geldi. 1976 ve 1977’deki Taksim Meydanı’ndaki kutlamalara katılanların sayısı yarım milyonu buldu. “Kanlı Mayıs” olarak tarihe geçen 1 Mayıs 1977’de Taksim’de toplanan yaklaşık 500 bin kişinin bulunduğu kitleye dönük saldırı sonucu 37 kişi katledildi, 200’den fazla kişi ise yaralandı. Bu katliamla birlikte Taksim Meydanı işçi ve emekçiler için anma, mücadele alanı olarak simgeleşti. Tarihsel bir hafızası olan Taksim Meydanı, çeşitli tarihlerde yasaklandı. 

Darbeden sonra 7 yıl yasak

Taksim Meydanı, 1980 askeri darbesinden sonra 1 Mayıs kutlamalarına 7 yıl boyunca yasaklandı. 1987’de sadece milletvekillerinden oluşan bir grup Taksim anıtına çelenk bırakabildi. 1989 ve 1990’daki kutlama girişimlerinde bir işçi hayatını kaybederken bir üniversite öğrencisi felç oldu. 2010, işçi bayramının yeniden binlerce kişi ile kutlandığı ilk yıldı. Taksim Meydanı’nı 200 bin kişi doldurdu. 2013’te İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim’de inşaat alanı olduğunu ileri sürerek, meydanın 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olacağını duyurdu. DİSK, KESK, Türk –İş ve Türk TTB’den oluşan “1 Mayıs Tertip Komitesi”, 1 Mayıs’ta Taksim’de olacakları çağrısında bulundu. Yasak kararını dinlemeyen sendikalar ve kitlenin alana çıkma talebine, polis saldırısıyla karşılık verildi.

2015’te tekrar denendi

1 Mayıs, 2014’te Kadıköy’de kutlandı, 2015’te tekrar Taksim’e çağrı yapıldı, ancak engelleme ve müdahaleler sonucu Taksim’de kutlanamadı. 2016’dan 2019’a kadar Bakırköy ve Maltepe meydanlarında kutlanan 1 Mayıs, 2020 ve 2021 yıllarından küresel salgın nedeniyle sokakta kutlanamazken, 2022 ve 2023 yıllarında ise Maltepe Meydanı’nda kutlandı.

ESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu, meslek örgütü ve sendika konfederasyonları tarafından 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamaya dair alınan karara ilişkin MA’dan Ferdi Bayram’a konuştu.

 

KESK İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Hüseyin Tosu

 

Taleplerimizi haykıracağız

1 Mayıs’ı 11 yılın ardından Taksim’de kutlama kararı aldıklarını hatırlatan Tosu, “Her gün artan enflasyon, yoksulluk ve kamu emekçilerin sorunu ve işsizlik bir bütün olarak emekçilere yüklenmiştir. Kamu emekçileri yoksullaşmış ve yaşamlarını sürdüremez hale gelmiştir. Biz burada taleplerimizi en iyi şekilde haykıracağız” dedi.

Taksim tek seçenektir

Bu yıl Taksim Meydanı’na çıkmakta kararlı olduklarını dile getiren Tosu, ikinci bir seçeneklerinin olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Taksim bir hafızadır. 77 Mayıs’ında onlarca emekçi katledildi. 89 Mayıs'ında birçok emekçimiz katledilmiştir. Dolayısıyla emekçiler tarihsel bir role ve misyona sahiptir. Bu yıl 1 Mayıs Taksim’de kutlayacağımızı kamu emekçileri adına burada duyurmak istiyoruz.”

Tosu, 31 Mart seçimi sonuçlarının emekçilerin 1 Mayıs’a gitmeden önce iktidara vermiş olduğu bir mesaj olduğunu savunarak, “Artık mızrak çuvala sığmaz hale geldi. Emekçiler ve ezilenler iktidara dur dedi! İnsanlar yoksul ve geçinemiyor. Yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Bu seçim sonucu Türkiye halkları ve emekçileri için olumlu bir mesajdır” diye konuştu.

Taksim konusunda ısrarcıyız

Sendika ve örgütlere çağrıda bulunan Tosu, şunları ekledi: “Biz Taksim konusunda ısrarcıyız. Bu sistemle sorunu olan herkesi Taksim’e bekliyoruz. Biz çalışanlar olarak örgütlenip bu sistemi değiştirebileceğimiz ve sistemi emekçilerin lehine dönüştürebileceğimize inanıyoruz.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.